Belföld

Fogyatékkal élő sportoló kérte számon Márki-Zayt

Hajas Norbert, többszörös világ- és Európa-bajnok, világcsúcs és európacsúcs tartó erőemelő parasportoló írt nyílt levelet Márki-Zay Péternek.

Fogyatékkal élő sportoló kérte számon Márki-Zayt
Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt
Fotó: JOHN THYS / AFP

A sportoló a baloldal jelöltjének fogyatékosokat sértő kijelentése ellen szólalt fel.

Szomorúsággal és megdöbbenéssel olvastam Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének közösségi médiában tett bántó megjegyzését, mellyel kegyetlenül sértegette a fogyatékkal élőket - írta nyílt levelében.

Fogyatékkal élő emberként és sportolóként ezúton szeretném kikérni magamnak az Ön miniszterelnök-jelöltjének megjegyzését. Azt gondolom, hogy az ilyen stílus és hangvétel senkihez nem méltó – különösen nem ahhoz az emberhez, aki egy ország vezetője szeretne lenni - tette hozzá Balázs Péter országgyűlési képviselő-jelöltnek írt soraiban.

Ön talán normálisnak tartja az ilyen megnyilatkozásokat. Én viszont azt gondolom, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy egy olyan országban éljünk, ahol tiszteletben tartják a hozzám hasonló, fogyatékkal élő honfitársaim méltóságát. Tisztelettel kérdezem, hogy abban az esetben mit szólna az Ön miniszterelnök-jelöltjének mondatához, ha hozzám hasonlóan Ön is érintett lenne? - teszi fel a kérdést Hajas.

Arra kérem, hogy határolódjon el Ön is az ilyen jellegű, másokat megbántó és megalázó kijelentésektől. És talán próbálja rávenni miniszterelnök-jelöltjét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot az értintettektől! - szólított fel a parasportoló.

Objektum doboz

Több nagy nagy fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet – az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete – is állást foglalt, mi szerint a Márki-Zay Péter által használt „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára.

Kapcsolódó írásaink