Belföld

Társadalmi támogatás a gyermekvédelemnek

A pedofilokra név szerint kereshető bűnügyi nyilvántartással eszközt kapnak a szülők, hogy megvédjék a gyermeküket – ezt a pedofilellenes törvénycsomag tette lehetővé

Tegnap óta részben megismerhetővé vált a pedofil bűnözők nyilvántartása a Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatáson keresztül.

Társadalmi támogatás a gyermekvédelemnek
A magyarok 86 százaléka ellenzi a nemátalakító műtétek népszerűsítését
Fotó: MH/Purger Tamás

A magyarok megvédenék a gyermekeket a felnőtt szexuális orientációk és a nemi átalakító kezelések népszerűsítésétől – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzéséből. A gyermekvédelmi népszavazás által érintett tárgykörök közéleti jelentőségét mutatja, hogy a megkérdezettek 65 százaléka úgy nyilatkozott, biztosan, míg 16 százalékuk valószínűleg részt vesz a referendumon, függetlenül attól, hogy az ország­gyűlési választásokon leadja-e a szavazatát. Társadalmi konszenzus rajzolódott ki a kisgyermekek számára felnőtt szexuális orientációkat, illet­ve a nem megváltoztatását népszerűsítő tevékenységek elutasítása tekintetében – írják.

A válaszadók 73 százaléka elutasítja, hogy kiskorú gyermekeknek a köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak. Ehhez hasonlóan a megkérdezettek 86 százaléka ellenzi, hogy kiskorúak számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek. A felmérés szerint a magyarok 84 százaléka nem ért egyet azzal, hogy kiskorú gyermekeknek a fejlődésükre kiható szexuá­lis médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be, továbbá 83 százalékuk elutasítja a nem megváltoztatását szemléltető médiatartalmak kiskorúak számára történő megjelenítését.

A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül tegnaptól részben megismerhető a pedofil bűnözők nyilvántartása – közölte a Belügyminisztérium. A szolgáltatás bevezetését a tavaly júniusban elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag írta elő, a kormány ezzel újabb lépést tett a gyermekek védelméért. Azok a nagykorúak, akik hozzátartozóként, nevelést, felügyeletet vagy gondozást ellátóként a lehető legnagyobb biztonságban szeretnék tudni a kiskorú gyermeket, ellenőrizhetik, hogy a vele közvetlen kapcsolatba kerülő személyt a bíróság pedofil bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélte vagy sem.

„A pedofília semmivel nem mentegethető!” – szögezte le Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán annak kapcsán, hogy elérhető lett a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás. Hozzátette: Ezzel a pedofilellenes törvénycsomag utolsó eleme is hatályba lépett. A bűnügyi nyilvántartás egy szeletének megnyitásával eszközt adunk a szülőknek, hogy megvédjék a gyermeküket – hangsúlyozta a frakcióvezető.

A Védett Társadalom Alapítvány felszólította a Magyar Pszichiátriai Társaságot és a Magyar Pszichológiai Társaságot, hogy hozzák nyilvánosságra azoknak a tagoknak a nevét, akik aláírták a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalást, továbbá tegyék nyilvánossá, hogy az milyen belső döntéshozatal eredményeképp született. A két társaság úgy adott ki ugyanis „szakmai állásfoglalást” a gyermekvédelmi törvényről, hogy az erről való egyeztetésből kihagyták a tagság és a vezetőség jelentős részét.

Kapcsolódó írásaink