Belföld

Kétéves az operatív törzs

Hazánkban a koronavírus elleni védekezést szervező testület már akkor létrejött, amikor az EU járvány-védelmi központja még alacsonynak ítélte a kockázatot

Míg az uniós gépezet a koronavírus-járvány két éve alatt csak csikorgott, addig a magyar kormány által 2020. január 31-én az érintett területek vezetőiből, szakembereiből létrehozott operatív törzs folyamatosan gyűjti az információkat, elemzi a helyzetet, intézkedésekre tesz javaslatot, illet­ve koordinálja a sikeres oltási programot.

Kétéves az operatív törzs
Az operatív törzs ülésein döntöttek a védekezés legfontosabb lépéseiről
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Éppen tegnap volt két esztendeje, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs megtartotta első ülését. A kormány által létrehozott testület vezetői a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere, további tagjai az országos tiszti főorvos, a Belügyminisztérium közbizton­sági főigazgatója, az országos rendőr­főkapitány, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, továbbá a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat főigazgatói. Így az információáramlás és a koordináció kezdettől fogva biztosított volt.

Összehasonlításképp: az Európai Unió járványvédelmi központja (ECDC) 2020 elején másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a pandémiát. Január 9-i jelentésében a Kínába történő utazásokkal kapcsolatban azt írta, „nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjed, így az utazókkal kapcsolatos kockázatok alacsonyak”, „a vírus európai megjelenésének valószínűsége alacsony”.

Január 17-én az utazók megfertőződésének valószínűségét még a Vuhanba történő látogatás esetén is alacsonynak értékelte az ECDC, „mivel eddig nincs jele a vírus terjedésének az európai közösségben”. Miután az európai államokban megjelentek az első regisztrált koronavírusos esetek, a január 26-án, majd 31-én kiadott újabb koronavírus-jelentésben a szervezet úgy fogalmazott, „a Hupejen kívüli kínai tartományban az EU állampolgárai számára a fertőzés valószínűsége mérsékelt”, az unió területén „az emberről emberre történő további átvitel valószínűsége nagyon alacsony vagy alacsony”. Sőt még február 14-én is alacsonynak értékelte a fertőzés kockázatát az ECDC.

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetésére a legtöbb tagállam már február elején – amikor a koronavírus Olaszország mellett már Spanyolországban és Franciaországban is megjelent – megkezdte a járvány elleni felkészülést, az Európai Unió kevés figyelmet szentelt a vírus elleni védekezésre. Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa még február végén is úgy nyilatkozott, nincs szükség korlátozó intézkedésekre a koronavírus kapcsán. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke áprilisban elismerte, hogy a vírus euró­pai megjelenésének kezdeti szakaszában a föderális intézmények nem fordítottak kellő figyelmet a járvány megfékezésére. A brüsszeli bürokrácia útvesztőiben nem csupán a kezdeti segítség akadt el, 2021-ben az uniós vakcinabeszerzés is több hónapos hátrányt szenvedett, ami vélhetően emberéletek ezreit követelte.

Eközben hazánkban az operatív törzs – állandó, méltatlan baloldali támadások kereszttüzében – két éve folyamatosan gyűjti az országos adatokat, elemzi a helyzetet, javaslatokat tesz a kormánynak az intézkedésekre és segíti azok végrehajtását, illetve koor­dinálja a gyors és sikeres oltási programot.

Kapcsolódó írásaink