Belföld

Totális kudarc

Kevés embert képes megmozgatni az ellenzék

Érdemes visszatérni még egyszer a kudarcos ellenzéki aláírásgyűjtéshez. Amint azt megírtuk, a baloldal által reméltnél sokkal lassabban és kevesebb szignó jött össze, végül a múlt héten leadták a kérdésenként 235 ezer aláírást.

Totális kudarc
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Bár Márki-Zay Péter sokáig a 470 ezres összeget emlegette, tény, hogy az aláírók száma annak a fele. Vagyis legfeljebb 235 ezer embert sikerült megállítaniuk öt hét alatt országszerte – a hitelesített adat ennél csak kevesebb lehet. Ehhez képest az előválasztás első fordulója után közölt eredmények a következőképpen néztek ki: Dobrev Klára 216 248, Karácsony Gergely 169 434, Márki-Zay Péter 126 628, Jakab Péter 87 378, Fekete-Győr András 21 050. Ez összesen 620 738 szavazat. A második forduló eredménye: Márki-Zay Péter 372 313, Dobrev Klára 284 431 online voks, ami összesen 656 744.

Az előválasztási és az aláírásgyűjtési adatok közötti óriási eltérésre háromféle magyarázat lehet, és egyik sem hízelgő a baloldalra nézve. Vagy arról van szó, hogy az internetes előválasztás technikai csődtömeg volt, a szavazatok többsége mögött nem valós személyek állnak, és az egyes jelöltek támogatottságának mértékét a világon semmi nem támasztja alá, vagyis tényleg csupán egy színjáték zajlott, mellesleg szimpatizánsaik durva megvezetése.

A másik lehetőség, hogy az előválasztáson nem csupán ellenzékiek szavaztak, ebben az esetben sem fedi a baloldali választók valódi akaratát.

A harmadik, hogy az ellenzéki tábort mozgósítani hivatott népszavazás kérdései tényleg csak harmadannyi embert érdekeltek, mint az előválasztás, tehát hatalmas melléfogás volt a témaválasztás.

Kapcsolódó írásaink

Csúfos kudarc a baloldali aláírásgyűjtés

ĀHétértékelő. Deák Dániel: Az előválasztás során nagyjából nyolcszázezer ember adatait gyűjtötték össze, most pedig a kétszázezer szignó is problémát okoz az ellenzéknek