Belföld

Sokat veszíthetnek a magyarok, ha a baloldal kerül hatalomra

Gór Csaba: Budán nőttem fel, minden ide köt, a választások után is szeretnék leülni beszélgetni az itt élőkkel, ahogy eddig is

Gór Csaba több mint egy évtizede dolgozik Budáért, ezen belül is Pasarét-Nyék és Kurucles lakosaiért. Mint politikus, azt vallja, mindent Budától kapott, így az itt élők közösségének szeretné a lehető legtöbbet visszaadni. A közelgő országgyűlési választáson Budapest 4-es számú választókerületében indul a képviselői posztért, ennek apropóján kérdeztük őt a II. kerületről, a választás tétjéről és jövőbeni terveiről.

Sokat veszíthetnek a magyarok, ha a baloldal kerül hatalomra
Fotó: MH/Purger Tamás

– Mióta képviselő a II. kerületben?

– Tizenkét éve választottak meg először önkormányzati képviselőnek. Büszke vagyok, hogy három alkalommal is egyéni választókerületben sikerült győzedelmeskednem. Pasarét-Nyék-Kurucles lakói már háromszor bizalmat szavaztak nekem, így remélem, értékelik a munkámat. Nekem megtanította ez a tizenkét év, hogy milyen a közösségemért, az otthonomért dolgozni.

– Melyek a munkájának legfontosabb eredményei?

– Kiemelkedik a ferences templom teljes felújítása, a tavaly átadott közösségi ház megépítése, a Pasaréti út teljes burkolati felújítása, a Kelemen László híd, a játszóterek megújítása. Emellett megépült a Völgy utcában Budapest egyik legszebb iskolája, a Gyermekek Háza, valamint a körzet két iskolájában zajlik jelenleg is energetikai felújítás és egyéb korszerűsítés. Ezekre büszkék lehetünk, hiszen mind-mind hozzájárulnak az itt lakók életének jobbá és kényelmesebbé tételéhez. Ezért dolgoztam, ezért dolgozom, és ezért kívánok dolgozni a jövőben is.

– Mit gondol a közelgő választás tétjéről?

– Jól látszik, hogy kétezer-tizenkilenc óta mit vesztett Budapest a baloldali vezetéssel, és mit vesztett a II. kerület és Óbuda azzal, hogy nem az előző vezetés folytatja a munkát. Aggodalommal tölt el, hogy mi történhet egy esetleges hatalomváltás esetén az országban és a kerületekben. A jelenlegi kormány olyan eredményeket ért el, amelyek egész Európában különlegesnek számítanak: adópolitika, családpolitika, gazdasági fejlesztések. Ha ezek veszélybe kerülnek, akkor Magyarország nagyon sokat veszíthet.

Az már látszik nap mint nap, hogy az ellenzék nem érdekelt ezeknek az eredményeknek a megtartásában. Akár a miniszterelnök-jelöltjük kommunikációját nézzük, akár Tordai Bence nyilatkozatait, kiderül: fizetős egészségügyről, ingatlanadó bevezetéséről, a rezsiárak három-négyszeresére emeléséről beszélnek. Ez visszatérés a Gyurcsány-korszak politikájához. Ezektől meg kell óvni a magyarokat, meg kell óvni a budaiakat.

– Ha már Gyurcsány-korszak, melyek a szocialista kormány örökségei a kerület életében?

– A legeklatánsabb példa a budai egészségügy kérdése. Zajlik a János Kórház, illetve az új centrumkórház építése. Számos egészségügyi intézményt újítottunk és újítunk meg, az Irgalmasrendi Kórházat, a Szent Ferenc Kórházat, a Kapás utcai rendelőintézetet, a Szent Margit Kórházat és Rendelőintézetet. Kétezer-tizennégy óta hatvankilencmilliárd forint értékű fejlesztést valósított meg a magyar kormány a II., a III. és a XII. kerületi egészségügyben. A Gyurcsány-korszak ezzel szemben a kórházbezárásokról szólt. Megszüntették az OPNI-t – ennek az üres intézménynek, úgy néz ki, tizenhárom év után a polgári kormánynak köszönhetően sikerül új funkciót találni –, bezárták a Szent Margit Kórház szülészetét, sebészetét. Egészségügyi dolgozókat küldtek el, elvettek tőlük egyhavi bért, bevezették a vizitdíjat. A két politika között látványos tehát a különbség: a baloldalé a rombolás politikája, a nemzeti kormányé pedig az építésé.

– Említette Tordai Bencét, aki megnyerte az előválasztást a körzetben. Milyen a munkakapcsolata vele?

– Tizenkét éve politizálok a kerületben, mégis eddig csupán egyszer vagy kétszer volt alkalmunk találkozni. Az ő magatartása, botránypolitizálása tőlem nagyon távol áll, és mélységesen elítélem. Ez egy káros tendencia. Lehet köztünk politikai ellentét, lehet köztünk vita, de akkor is van egy kulturális minimum, amit meg kell tudni tartani. Nála ezt nem tapasztalom. Az is szemmel látható, hogy őt nem a helyi politika és nem a helyi emberek sorsa érdekli, ő országos politikai ismertségre törekszik. Én egészen máshogy gondolkodom. Én azt szeretném, hogy akik itt élnek, ebben a választókerületben, bármilyen fórumon megtaláljanak engem. Én az ő életükkel, problémáikkal akarok foglalkozni, a tőlem telhető legjobban segíteni, és szolgálni akarom őket.

– Ön tavaly egy konzultációt is elindított a helyiek körében. Mesélne egy kicsit erről?

– A Konzultáció Budáért című kérdőívünk, amelyet valamennyi postaládába eljuttatunk, illetve online is ki lehetett tölteni, nagyon sikeresnek bizonyult. Ötezernél is több kérdőív érkezett vissza. Arra voltunk kíváncsiak, mit tartanak fontosnak az itt élők, mik az ő prioritásaik. A budaiak véleménye alapján állíthattam össze a programomat. Kiderült: az itt élők számára az egészségügy fejlesztése a legfontosabb feladat.

– Az egészségügyön kívül mi mozgatta még meg a kerület lakosságát?

– A természetvédelem, a zöldinnováció kérdése is rendkívül fontos, hiszen ez Budapest legnagyobb zöldfelülettel rendelkező kerülete. Kiemelt téma az útfejlesztés, a járdák állapota, a parkolási helyzet. Ezekre a kérdésekre várnak megoldásokat az itt élők. Nyolc pontban foglaltam össze azokat a területeket, amelyek segítségével, úgy gondolom, közösen jobbá, szebbé, biztonságosabbá tehetjük otthonunkat. A program pillérei: a budai egészségügy fejlesztése, a kedvező adópolitika megvédése, a Buda zöld jövőjéért program, a fiatalok, idősek és családok, továbbá a helyi vállalkozások támogatása és természetesen az infrastruktúra további fejlesztése.

– Ha már zöldpolitika, mit gondol a fővárosi vezetés ilyen irányú politikájáról?

– Azt gondolom, hogy a Mocsárosdűlő is jól mutatja ennek az egész jelenlegi fővárosi vezetésnek az inkompetenciáját. Szavakban rendkívül zöldek, de amikor arról beszélgetünk, hogy egy zöldterületet meg kell védeni, mint láthattuk, az ellenzékben lévő Fidesz-frakció javaslatára születhetett csak meg egy olyan előterjesztés, ami védelmébe veszi a területet. Szerintem ez elég sokatmondó.

– Mire számíthat öntől a választás után a kerület lakossága?

– Kevesen tudják, de számos olyan rész van például a III. kerületben, ahol nincs aszfaltút, nincs megoldva a vízelvezetés, nekem ez az egyik legnagyobb vállalásom. Ahol nem megoldott a kulturált közlekedés, ott el kell kezdeni az infrastrukturális fejlesztést, hogy mindenki kényelmesen tudjon hazaérni. A zöldfejlesztések is nagyon fontosnak: itt található például a legtöbb elektromos autó lakosságarányosan a városban. Ennek megfelelően fontos cél például a kerületben lévő töltőállomások számának a megnégyszerezése.

Ugyanígy kiemelten fontos a közösségi közlekedés zöldítése, azaz minél több elektromos busz álljon a lakosok szolgálatában. Célom a zöldfelületek revitalizációja, hogy az olyan helyek, mint a Hármashatár-hegy, élettel tudjanak megtelni. Ezen kívül azt tudom mondani, hogy én a jövőben is a budaia­-kért szeretnék dolgozni. Én itt nőttem fel, engem minden ideköt, a választások után is szeretnék beülni egy kávéra, beszélgetni mindenkivel, mint eddig. Ezt szerintem csak akkor lehet megtenni, ha az ember szívvel-lélekkel dolgozik az itt élőkért.

Kapcsolódó írásaink

Gór Csaba: Szívvel-lélekkel dolgozom Budáért

Ā„Az itt élők szerint a baloldali vezetésű kerületek fejlődése megtorpant az elmúlt másfél évben, a belviszályoktól hangos koalíciók nem az otthonunk fejlesztésével foglalkoznak”