Belföld

Dobra verték volna Karácsonyék a Haggenmacher-villát

Újabb korrupciógyanús ingatlanügy a baloldali vezetésű fővárosban, mélyen áron alul akarták eladni a Hegyvidék értékes műemlék épületét

Még le sem zárult a Városháza ügyének vizsgálata a fővárosban, máris újabb korrupciós botrány van a láthatáron. Kedden kiderült, a baloldali városvezetés mélyen áron alul akarta értékesíteni a Haggenmacher-villát.

Dobra verték volna Karácsonyék a Haggenmacher-villát
Sikerült megakadályozni, hogy a főváros privatizálja a XII. kerületi villát, amelynek eladási szándéka nagy felháborodást váltott ki a helyi lakosokban
Fotó: Fürjes Balázs Facebook-oldala

A vizsgálóbizottság első ülésétől kezdve sejteni lehetett, hogy a baloldali tagok csupán Karácsony Gergely főpolgármestert szeretnék tisztára mosni a Városháza eladása kapcsán kirobbant ügy kapcsán. Az általuk a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett bizottsági jelentést a Fidesz nem fogadja el, saját jelentést készítettek az ügyekről.

„A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége és Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza eladása kapcsán kirobbant botrányban megpróbálta tagadni és eljelentékteleníteni a nyilvánosságra került tényeket, az ügyről és más, gyanús fővárosi esetleges visszaélésről híreket adó újságírókat pedig fideszes propagandistáknak minősítette” – állapította meg a Fidesz által készített anyag.

Mint írják, a közfelháborodás hatására állhatott csak fel a vizsgálóbizottság, ám a nyíltan prekoncepciós baloldali többségű bizottság lehetetlenné tette az érdemi eredményt.

Leszögezik: mivel Karácsony Gergely januárban azt nyilatkozta, jutalomban részesítette Barts J. Balázst, kizárt hogy a főpolgármesteri megbízott és vezérigazgató hazudott volna a Városháza eladása tárgyában meghívott befektetőknek. Ugyanakkor jelentős eredményként értékelték azt, hogy Bodnár Dezső ingatlanközvetítő személyesen tett tanúvallomást, és a rendőrségi vizsgálatot is segíti.

A legnagyobb eredmény az, hogy képbe került III. kerületi Mocsárosdűlő egy részének értékesítése és beépítése, amelynél a DK-s polgármester, Kiss László és az óbudai testület baloldali többsége visszavonulót fújt.

Budapest XII. kerület Szilassy út 3. szám alatti ingatlan ügye
Budapest XII. kerület Szilassy út 3. szám alatti ingatlan ügye
Fotó: Budapest Önkormányzat
Budapest XII. kerület Szilassy út 3. szám alatti ingatlan ügye
Budapest XII. kerület Szilassy út 3. szám alatti ingatlan ügye
Fotó: Budapest Önkormányzat

„Ugyanez igaz a XI. kerületi, a jutalékos eladási rendszer kapcsán képbe került Tétényi úti ingatlan eladásával kapcsolatban is, amelynek aggályos pályázatát a baloldali kerületvezetés visszavonta” – fogalmazott a Fidesz, amelynek képviselői szerint az ismertté vált információk megerősítik, hogy a Városháza eladása szerepelt az elképzelések között.

A vizsgálat során a kormánypárti képviselők értelmezésében igazolódott, hogy a fővárosi ingatlaneladások esetében jutalékos rendszer működött.

„Az orosz titkosszolgálat részvételét a napvilágra került hangfelvételek készítésében semmi és senki nem tudja igazolni. Az egész téma felvetése csak figyelemelterelés” – szögezték le a Facebook-bejegyzésben. Sajnálják, hogy Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök szerepét a fővárosi ingatlanok értékesítésében szintén nem tudta vizsgálni a bizottság, mert Bajnai nem jelent meg, és írásban sem adott érdemi válaszokat.

„Nem lesz privatizáció, az állam él az elővásárlási jogával!” – írta Fürjes Balázs a Facebookon kedden, és bejelentette, sikerült megakadályozni, hogy a főváros privatizálja a XII. kerületi Haggenmacher-villát. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára – egyúttal a kormánypártok képviselőjelöltje a Hegyvidéken – , úgy fogalmazott: a műemlék eladásának szándéka óriási felháborodást váltott ki a kerület lakossága körében.

Azért maradhat a Normafa közelében található műemléki épület köztulajdonban, mert Fürjes előterjesztésére az állam vásárolja meg, élve elővásárlási jogával. A páratlan fekvésű és szépségű telken, a Normafa közelében épült ingatlant úgy kívánta eladni a főváros, hogy a nettó vételár mindössze a kétharmada annak, amennyire már több mint húsz éve becsülték az ingatlan értékét, és azóta a többszörösére, sőt a főváros egyes részein a sokszorosára emelkedtek az ingatlanárak. Az épületet 2001-ben 632 millióra forint értékűre becsülték, négy évvel később, 2005-ben a hivatalos értékbecslés szerint már másfél milliárd forint volt a villa forgalmi értéke. A főváros döbbenetes módon most négyszázmillió forintért akarta eladni. Csak az állam közbelépése akadályozta meg, hogy a Haggenmacher-villát áron alul elkótyavetyélje a Karácsony-irányí-totta főváros.

Kapcsolódó írásaink