Belföld

A kapitány összevissza beszél

„Nem találkoztam még Márki-Zay Péternél vállalhatatlanabb emberrel”

Márki-Zay Péternek, a baloldali pártok kormányfőjelöltjének szégyene, hogy a fogyatékosság kifejezést szitokszóként, pejoratív értelemben használja – jelentette ki a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke kedden a Facebook-oldalán.

A kapitány összevissza beszél
Márki-Zay Péter
Fotó: JOHN THYS / AFP

Kósa Ádám videóüzenetben emlékeztetett: Márki-Zay Péter a fogyatékos jelzőt sértő módon használta vasárnap esti élő megszólalásában. Mint fogalmazott, nagyon nehéz volt megállni, hogy első felháborodásában ne írjon vagy nyilatkozzon valami erős dolgot, de egy politikus nem viselkedhet megfontolatlanul – szögezte le, hozzátéve: azóta beszélt érintettekkel, siketekkel, és a fogyatékossággal élő emberek hangot adnak majd – vagy már adtak is – véleményüknek.

Kósa Ádám szerint az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben, „nemcsak a politikában, sehol”, ebben nincs bocsánat, ez nem kimagyarázható, ezt nem lehet következmény nélkül hagyni. Márki-Zay Péternek – folytatta – lehetősége lett volna azóta bocsánatot kérni, de nem tette, és a csend, a támogatóinak a csendje „beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is” – jegyezte meg. Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez – fűzte hozzá Kósa Ádám, aki szerint amióta politikai pályára lépett nem találkozott még Márki-Zay Péternél vállalhatatlanabb emberrel. Hozzátette: „Szégyellem, hogy ilyen politikai ellenféllel kell áprilisban szembenéznünk.”

Objektum doboz

A fogyatékosságügyi érdek-védelmi szervezetek is tiltakoznak Márki-Zay Péter vasárnapi elfogadhatatlan kijelentése kapcsán – tudatták a távirati irodával. Az autistákat, mozgáskorlátozottakat, siketeket, nagyot-hallókat, siketvakokat, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezetek hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív értelmű, mindnyájuk számára sértő kifejezések – hangsúlyozták a közleményben.

Az Index birtokába jutott egy, vélhetően a Márki-Zay Péter stábja számára készült elemzés, amely közszerepléseit úgy értékeli, hogy a baloldal „kapitánya” összevissza beszél.

Kapcsolódó írásaink