Belföld

Márki-Zay most fogyatékossággal élő embertársainkat alázta meg

Racionalizálásnak nevezi a „kapitány” a kórházbezárásokat

A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő – így reagált a fogyatékossággal élők szervezete a baloldal miniszterelnök-jelöltjének újabb ostoba, primitív elszólására.

Márki-Zay most fogyatékossággal élő embertársainkat alázta meg
Márki-Zay Péter,
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől – reagált Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke Márki-Zay Péter vasárnapi kijelentésére, amikor a baloldal miniszterelnök-jelöltje szokásos élő bejelentkezésében a Fidesz támogatóit fogyatékosaknak nevezte.

„Ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta, mintha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené” – kommentálta Szabó László a történteket, hozzátéve: „az, hogy valaki ezt a szót a hülye szinonimájaként használja, emberi tahóság”.

A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára – hangsúlyozta az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) közösségi oldalán.

Márki-Zay egyébként vasárnap – ahogyan korábban a rezsicsökkentés vagy a minimálbér befagyasztása kapcsán is tette – igyekezett letagadni az egészségügyről tett kijelentéseit, a kórházak bezárása kapcsán például azt mondta, hogy ő csupán a kapacitások racionalizálásáról beszélt, sőt úgy emlékezett, mindig is amellett állt, hogy sürgősségi osztályok mindenütt legyenek, és senkinek sem áll érdekében, hogy szülészeteket zárjanak be.

„A fideszes propagandisták szellemi képességeivel van baj, ha ilyen végtelen ostobaságokat mondanak” – közölte Márki-Zay, aki a Mi Hazánk pártot a Fidesz náci tagozatának titulálta, hogy egy másik törvényesen bejegyzett párt támogatóit is megsértse.

A lista egyre hosszabb: a baloldali jelölt többször is ostobának nevezte a Fidesz szavazóit, elmeháborodottnak azokat a szülőket, akik aggódnak a gyerekeikért az LMBTQ-propaganda egyre durvább terjedése miatt, trágyával etetett gombáknak a rezsicsökkentés támogatóit, a falusi embereket tudatlannak, és folyamatosan botrányos módon beszél az idős honfitársainkról.

A baloldal egészségügyi programfelelőse, a DK-s Komáromi Zoltán mellett egy másik DK-s, László Imre korábbi kórházigazgató, Újbuda polgármestere előfutára volt a baloldali terveknek, tavaly arról beszélt, hogy hazánkban 164, fekvőbetegeket ellátó gyógyintézet van, ami nagyon sok. Indokolatlanul sok – szögezte le a gyurcsányista politikus az ATV műsorában. László Imre a megoldást is felvázolta: „kilencven-száz kórház nagyobb biztonsággal, magas szakmai színvonalon az országot el tudja látni”.

A kórházbezárásokról Komáromi, Márki-Zay egészségügyi programfelelőse azt a tervet körvonalazta, hogy tíz-tizenöt egészségügyi centrumot hoznának létre országszerte, és megszüntetnék azokat a szülészeteket, ahol évente kevesebb mint ötszáz csecsemő jön világra.

Kapcsolódó írásaink

Baloldali diplomák, bemondás alapján

ĀEddig is tudták a szocik, hogy Bangóné kamuzott a végzettségéről, de most kapóra jött nekik az ügy, mert így kevesebb emberük tart igényt a listás helyekre – véli Kocsis Máté