Belföld

Századvég: Orbán Viktorban jobban bízik a többség, mint Márki-Zay Péterben

Aki a jövőt képviseli

Egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése az országgyűlési választások időpontjához közeledve – mutatott rá a Századvég legfrissebb elemzésében, amelyben azt is feltérképezték, hogy a magyarok Orbán Viktor miniszterelnökben vagy baloldali kihívójában, Márki-Zay Péterben látják inkább érdekeik hatékony képviseletének garanciáját.

Az eredmények alapján a megkérdezettek kétharmada (66 százalék) úgy véli, hogy Orbán Viktor a későbbiekben is megvédené Magyarországot az illegális migrációtól, míg Márki-Zay esetében mindössze a 15 százalékuk nyilatkozott így, és hasonló kép rajzolódott ki a rezsicsökkentés fenntartása, illetve a gyermekvédelem kérdésében is.

A válaszadók többsége (62 százalék) szerint a regnáló miniszterelnök a jövőben is megvédené a lakosságot a növekvő energiaáraktól, továbbá 61 százalék véli úgy, hogy Orbán Viktor a gyermek- és családvédelem pártján áll, ezzel szemben a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a megkérdezettek számottevően kisebb hányada (16 százalék) feltételezi a rezsicsökkentés megőrzését, illetve a családbarát politika folytatását (24 százalék).

A kutatás rávilágít arra is, hogy a magyarok többsége (54 százalék) szerint inkább Orbán Viktorról mondható el, hogy létrehozna, illetve megvédene munkahelyeket, és talpra állítaná a gazdaságot (52 százalék), mint Márki-Zay Péterről (25 és 29 százalék). A válaszadók 51 százaléka úgy vélte, hogy a szóban forgó két politikus közül inkább a jelenlegi kormányfő képviseli a munkából élőket, míg 29 százalékuk eltérő véleményt fogalmazott meg. Érdekesség, hogy a magyarok fele úgy látja, hogy Orbán Viktor képviseli a jövőt, és mindössze 31 százalékuk látja úgy, hogy ez inkább Márki-Zay Péterről mondható el.

Kapcsolódó írásaink