Belföld

Kevesebben kerülnek lélegeztetőgépre

Az oltottaknál enyhébb tüneteket okoz az omikron, de az oltatlanoknál ez a variáns is komoly betegséget idézhet elő

Magyarországon a beoltottak száma 6 342 496, közülük 6 080 592-en a második, 3 554 502-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap.

Pénteken, szombaton és vasárnap 39 928 új fertőzöttet igazoltak, és meghalt 122 beteg, kórházban 2921 főt ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen. A kórházi és járásközponti oltópontokon csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között lesz oltási akció, amelyeken a 12 év felettieket várják. Már felvehető a negyedik oltás is, akár az oltási akciók keretében, amit a felnőttek kérhetnek, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója szerint az omikronnal vége a járványnak, tavaszra az emberek hatvan százaléka megfertőződik, ami után egy könnyebb nyár következik, majd elképzelhető, hogy ősszel már csak kisebb járványok lesznek.

Az oltottaknál olyan kisebb tüneteket okoz az omikron, mint a torokkaparás, a tüsszögés vagy a derékfájás, a betegségből hat-hét nap alatt meggyógyul a fertőzött, de az oltatlanoknál ez a variáns is komoly betegséget idézhet elő – figyelmeztetett. Hozzátette, ez szinte egy másik vírus, a tüskefehérjén végbement mutáció miatt terjed gyorsan, várható volt, hogy a klinikai lefolyása is más lesz, mint az eddigi variánsoknál. Ha valakinek három oltása van, akkor otthon át tudja vészelni a fertőzést, sok folyadékbevitellel, lázcsillapító, köptető és vitaminok szedésével.

Amennyiben valakinek négy-hat nap alatt sem múlik a láza, erősen köhög, zavarttá válik, nincs vizelete, akkor hívja az orvosát – javasolta a szakember. Úgy vélekedett, nem az a megoldás, hogy hathavonta beoltatják magukat az emberek, három oltás szerinte már elegendő. Az új, omikron elleni vakcináról közölte, márciusban kerülhet forgalomba, és készül olyan oltás is, amelyik minden variáns ellen véd, de ebben az évben érkezhetnek olyan vakcinahelyettesítő szerek is, mint az orrspray vagy a tabletta.

Kapcsolódó írásaink

A héten folytatódik az oltási akció

Ā6 millió 342 ezer a beoltott, 39 928 az új fertőzött és elhunyt 122 beteg - A megfelelő intézkedésekkel idén véget érhet az egészségügyi vészhelyzet

Brüsszel vízágyúz, London lazítana

ĀAz Egyesült Királyság kabinetje feloldhatja az önkéntes karanténkorlátozásokat, és bár a szabályok március 24-én járnak le, a miniszterelnök előre hozhatja a dátumot