Belföld

Baloldali diplomák, bemondás alapján

Eddig is tudták a szocik, hogy Bangóné kamuzott a végzettségéről, de most kapóra jött nekik az ügy, mert így kevesebb emberük tart igényt a listás helyekre – véli Kocsis Máté

Úgy tűnik, a baloldali politikusok körében nem sok év szorgalmas tanulás és az azt dokumentáló diploma tesz valakit közgazdásszá. A számokkal bűvészkedő Hajnal Miklós után a fideszeseket lepatkányozó Bangónéról is kiderült, hogy hazudott a felsőfokú végzettségről. Bangónét kizárta az MSZP, kérdés, mi lesz Hajnallal és a magának nyelvvizsgát füllentő Karácsonnyal.

Baloldali diplomák, bemondás alapján
Márki-Zay szakértői csapatának önbizalommal teli tagja Hajnal Miklós is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szabad-e a Momentumnak, amit tilos az MSZP-nek? Maradhat-e képviselőjelölt Hajnal Miklós? – vetette fel tegnap közösségi oldalán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Budapest 3-as számú egyéni választókerület, Hegyvidék és a II. kerület egy részének országgyűlési képviselője azzal kapcsolatban, hogy az MSZP kizárta Bangóné Borbély Ildikót, képviselőjelölti megbízatását visszavonta, és a képviselőségről való azonnali lemondásra szólította fel. „A baloldal aligha tehetett mást” – állapította meg Gulyás. Emlékeztetett: Bangóné Borbély Ildikó azt állította magáról, hogy van felsőfokú végzettsége, noha valójában nincsen.

„Az ellenzék Hajnal Miklós (Momentum) személyében egy olyan baloldali politikust indít eddigi választókerületemben, aki korábban több alkalommal is azt állította magáról, hogy diplomás közgazdász, noha nincs felsőfokú végzettsége. A momentumos politikus be is ismerte, hogy nem végzett semmilyen egyetemet. A nap kérdései: következetes-e a baloldal? Követi-e a Momentum a MSZP magatartását? Mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek-e a baloldalon? Van-e kettős mérce az ellenzékben?” – sorolta a kérdéseket Gulyás Gergely.

Megosztott egy videót is, amelyben az látható, amint Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a Hír TV-ben azt mondja: „Nyilván én magam is közgazdász vagyok, szóval tudnék itt a számokkal bűvészkedni…” Majd pedig az a jelenet, amikor az ATV Egyenes beszéd című műsorában kérdőre vonták Fekete-Győr András akkori pártelnököt, amikor kiderült, hogy Hajnal nemhogy nem közgazdász, de diplomája sincs. Fekete-Győr úgy reagált: „Nem azt mondta, hogy ő diplomás, ő azt mondta, hogy ő közgazdász. Hát engem nem feltétlen egy diploma tesz akár jogásszá vagy akár villamosmérnökké…”

A baloldalon tehát nem sok év szorgalmas tanulással megszerzett tudás – és az azt dokumentáló diploma – tehet valakit közgazdásszá, jogásszá, esetleg orvossá. Így nem csoda, hogy Bangóné Borbély Ildikó már csaknem tíz éve hazudik diplomát magának. Amint arról beszámoltunk: a parlament honlapján elérhető önéletrajzában Bangóné azt állította, hogy 2013-ban közgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán.

A Mandiner azonban közérdekű adatigényléssel fordult a főiskola jogutódjához, a Budapesti Gazdasági Egyetemhez, amely közölte: tanulmányi rendszerük archívumában semmilyen adat nem található Bangónéról. A szocialisták vasárnap beismerték, hogy a politikus „iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét”. A párt Országos Elnöksége rendkívüli ülésén úgy döntött: kizárja soraiból, valamint parlamenti mandátumának visszaadására is felszólítja Bangóné Borbély Ildikót.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője posztjában megjegyezte: „Nagy kópék ezek a szocik, az már eccer biztos. Bangóné (is) kamuzott a végzettségéről, ezért most gyorsan kizárták a pártból, miközben nyilvánvalóan eddig is tudták ezt. Most viszont kapóra jött az ügy, mert Feriék elvittek egy csomó listás helyet, így az MSZP-nek jobb, ha a maradékra kevesebb emberük tart igényt. Még azt is kinézem belőlük, hogy ők maguk szivárogtatták ki az ügyet.

De akkor mi lesz a mélyen tisztelt főpolgármester úrral? Mert úgy tűnik, neki lehet kamuzni a végzettségekről.” Nacsa Lőrinc (KDNP) tegnapi videónyilatkozatában kijelentette: a kormánypártok arra várnak választ az MSZP vezetésétől, már korábban tudták-e, hogy képviselőjük, Bangóné Borbély Ildikó hazudik a diplomájáról. Ha igen, akkor miért vártak a lebukásig – tudakolta Nacsa. Megjegyezte, Karácsony Gergely nyelvvizsgát hazudott magának, aztán kiderült, hogy csak hiperpasszív nyelvtudással rendelkezik.

Bangóné egyébként 2003-ban lépett be az MSZP-be, a 2004-es népszavazáson már a párt kampányplakátján szerepelt családjával együtt, a határon túliak magyar állampolgársága elleni nem szavazatra buzdított – évekkel később is úgy nyilatkozott, hogy meggyőződése szerint cselekedett, és büszke rá. Bangóné 2014-ben és 2018-ban listáról jutott be az Országgyűlésbe. A tavalyi ellenzéki előválasztáson a hajdúszoboszlói körzetben indult az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként, azonban alulmaradt a momentumos jelölttel szemben, ám az MSZP igyekezett elérni, hogy felkerüljön a közös listára.

A politikus emlékezetes pillanatai közé tartozik, amikor 2018 decemberében társaival betörtek MTVA épületébe, akkor azt mondta a többieknek, hogy – az ellenük alkalmazott erőszakot demonstrálandó – „K…rva erős kép lenne, hogy lefekszünk a lépcső elé, és tarkóra rakjuk a kezünket. Jó?!” A Fidesz emelkedő támogatottságáról pedig 2019-ben az ATV-ben jelentőségteljesen azt mondta: „sok a patkány Magyarországon”.

Kapcsolódó írásaink