Belföld

Rendben lezajlott a középfokú felvételi

Szabálytalanságot találtak egy alapítványi iskolában

Lezajlott a középfokú írásbeli felvételi szombaton a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező mintegy 73 ezer tanuló számára.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint 544 közép­iskola írta elő a jelentkezők számára a központi írásbelit magyar nyelvből és matematikából. Azok a felvételizők, akik a szombati vizsgáról alapos indokkal hiányoztak, a január 27-i pótírásbelin vizsgázhatnak, emellett a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki: a február 4-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám az előző két vizsganap egyikén igazoltan nem tudtak megjelenni.

A vizsgák az előző esztendőben már bevált járványügyi előírások betartása mellett rendben zajlottak. A szabályosságot a vizsgahelyszínek húsz százalékánál ellenőrizte a fenntartó vagy a kormányhivatal. Egyetlen intézményben találtak jelentős szabálytalanságot: a Kürt Alapítványnál a magyar feladatlapokat idő előtt felbontották, ami alkalmat biztosíthatott a visszaélésre, így ott a magyar írásbeli vizsgát az érintett mintegy százhatvan tanulónak a pótidőpontban kell megírnia.

Kapcsolódó írásaink