Belföld

Az adatok az oltás fontosságát jelzik

A járvány tapasztalatairól beszélt Merkely Béla

Egy biztos, aki arra szavazott, hogy beoltatja magát, és amikor tanácsolták a szakemberek, felvette a második vagy harmadik oltást is, az biztosan sokkal jobban járt, mint aki ezeket a tanácsokat nem fogadta meg – mondta Merkely Béla a Magyarország Kormánya Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette, az adatok alapján két oltás megléte 360 százalékkal csökkentette a kórházba és 630 százalékkal az intenzív osztályra való kerülés valószínűségét. Kiemelte, ennél egyértelműbb adatot nem tudnak mondani. Természetesen százszázalékos biztonságot jelenleg semmilyen oltással vagy terápiával nem tudnak garantálni, de akkor, amikor az egyik esetben a valószínűség sokkal alacsonyabb, mint a másik esetben, akkor nyilvánvalóan egyszerű a választás – hívta fel a figyelmet a szakember az oltás fontosságára.

Januárban minden csütörtök, péntek délután, és szombaton időpontfoglalás nélkül lehet oltakozni a kórházi oltópontokon és több háziorvosnál is. Szakértők szerint a megerősítő oltás azoknak javasolt, akik négy hónapnál régebben kapták meg az előzőt. A negyedik oltás is kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás óta már eltelt négy hónap.

Kapcsolódó írásaink