Belföld

Márki-Zay Indiába küldené szemműtétre a magyarokat

Bigéék sorozatban vásárolták a prémiumkategóriás személyautókat, gyűjteményükben található páncélozott, golyóálló Land Rover is

Egyre abszurdabb ötletekkel áll elő Márki-Zay Péter a magyar egészségügyi ellátás átalakításával kapcsolatban, a kisebb autók használatára vonatkozó javaslatát pedig vörösbáró-mecénása a gazdákat kartellezéssel megkárosító Bige László sem igyekszik követni: a műtrágyakirály családjának tulajdonába néhány év alatt legalább három üzemanyagfaló luxusautó került.

Márki-Zay Indiába küldené szemműtétre a magyarokat
Márki-Zay Péter
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A baloldal miniszterelnök-jelöltje – aki jelenleg covidfertőzése miatti karanténját tölti, a három oltásnak köszönhetően enyhe tünetekkel, ám tegnap rablógyilkosságnak minősítette a kínai vakcina alkalmazását – az utóbbi hetekben sokat beszélt az egészségügyről, illetve arról, milyen előnyökkel járna, ha az ellátást magánszolgáltatóknak szervezné ki az állam. Emlékezetes például a mojitót felszolgáló, fűszoknyás lányokra tett megjegyzése, a tegnap nyilvánosságra került hangfelvételen elhangzott kijelentése azonban ennél is bizarrabb.

Egy decemberi fórumon azt fejtegette: „Vannak olyan speciális kezelések, amit önök nem akarják, hogy Makóra vigyék önöket. Az amerikaiak a szemműtétek bizonyos fajtájára, ami a zöldhályoghoz hasonlóan nagyon ritka szembetegségek, inkább az amerikai biztosító is azt mondja, hogy menjen el, adok egy repülőjegyet, menjen el Indiába. Az amerikaiak nem láttak ilyen betegséget évtizedek óta… Most ha ott kezd el babrálni a szikével valakinek a szemébe azért, hogy hát most »én nem emlékszem, tíz éve nem csináltam ilyet, de megpróbáljuk«. Én azt gondolom például, ha már szemészetet mondtam, a legtöbb szemészeti beavatkozás az nem egy sürgősségi beavatkozás, menjenek oda, ahol a profik vannak.”

Az egészségügy mellett Márki-Zaynak az energiapolitikáról vallott elvei sem találkoznak a lakosság többségének véleményével, hiszen a baloldal kormányfőjelöltje megszüntetné az üzemanyagok árának hatósági maximálását, és a magas benzinár miatt aggódó polgároknak azt tanácsolta, vásároljanak kisebb autókat. Ehhez képest mecénása, Bige László vörösbáró és fia csak az elmúlt nyolc évben legalább három luxuskategóriás autót vásárolt, darabonként százmillió forint körüli áron – összegezte tegnap az Origo.hu. A portál be is mutatta azt a három személygépkocsit, amelyekkel Bige és fia rendelkezik. Ezek egyike sem nevezhető környezetkímélőnek.

A 2014-es évjáratú Rolls-Royce Wraith V12-es modellt Bigéék 2014-ben Németországból vásárolták. A Rolls-Royce luxuskupét a brit autógyártás egyik ékkövének lehet tekinteni. „Pazar megjelenése, áramvonalas kialakítása és a tekintélyt parancsoló külső azt jelzi, hogy tulajdonosa imádja a luxust” – írják róla. A gondtalan száguldásról egy V12-es, 6,6 literes motor gondoskodik. Az autó prémiumkategóriás üzemanyaggal működik, fogyasztása városi terepen 21,2 liter száz kilométerenként, kombinált fogyasztása 16,1 liter kilométerenként. Az ára 95 millió forint.

A Bige tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt. egy 2020-as Land Rover Range Rover SV Autobio-graphy 5.0 V8-ös autót vásárolt 2020-ban: magas ára és nagy üzemanyag-fogyasztása miatt ez kizárólag a gazdagok autója, piaci értéke 72 millió forint, azonban mivel a Nitrogénművek Zrt. esetében egy páncélozott, golyóálló kiadásról beszélünk, ezért az ára ennek többszöröse is lehet. A harmadik autó, a Bentley a Rolls-Royce és az Aston Martin mellett a világ legismertebb luxusautó-márkái közé sorolható, a 2021-ben – tehát már a műtrágyakirállyal szemben kartellezés miatt indított eljárás közben – vásárolt jármű, a 2021 Bentley Flying Spur W12 szintén Németországon keresztül érkezett Bige László fiához, piaci értéke 84 millió forint.

Kapcsolódó írásaink