Belföld

Vitézy Dávid: Hangzatos Facebook-videók nyomán ez a villamosvonal nem fog megépülni

Budai fonódó

Karácsony Gergely főpolgármester hangzatos kijelentéseivel találkozhattunk azon a videófelvételen, amelyiken a budai fonódó villamoshálózat új, Műegyetem rakparton létesítendő szakaszának terveit kritizálja, mert szerinte és a videóban szereplő, momentumos Orosz Anna szerint nem érvényesültek eléggé a zöldszempontok.

Vitézy Dávid: Hangzatos Facebook-videók nyomán ez a villamosvonal nem fog megépülni
Vitézy Dávid
Fotó: MH

A poszthoz Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója fűzött részletes magyarázatot. Ő teljesen másként látja a villamosvonal és a zöldítés kérdését, mint ahogy Karácsony azt a videóban bemutatja.

Vitézy leszögezte: a tervek a lehető legzöldebbek lettek, ahol csak lehet, fűvel fogják beborítani a villamospályát, és hetven fával kevesebbet kell kivágni a beruházáshoz, mint amennyiről eredetileg szó volt, továbbá összesen 178 új fát is telepíteni fognak. Kifejtette emellett, hogy a tervezés során a BFK és főváros részéről delegált szakértők koncepcionálisan mindenben egyetértettek, a tervek pedig a városvezetés minden kérését tartalmazzák. Vitézy Dávid szerint Karácsony azt a benyomást kelti, mintha nem tudna róla, hogy a tervezésben a kollégái hétről hétre végig részt vettek az elmúlt év folyamán.

A fővárosi tulajdonú vízművek sem engedélyezte, hogy a rakpart alatt futó főnyomócső és közművek fölé több fát telepítsenek. Azt javasolja Karácsonynak, ha szeretné, hogy megépüljön a villamosvonal, akkor írja alá azokat a tulajdonosi és kezelői hozzájárulásokat, amelyek október óta az asztalán vannak. „Hangzatos Facebook-videók nyomán ez a villamos nem fog megépülni, csak ha a városvezetés el tudja dönteni, mit szeretne, és kiadja a szükséges hozzájárulásokat” – hangsúlyozta bejegyzésében a BFK vezérigazgatója.

Kapcsolódó írásaink