Belföld

Visszavont vallomások a Czeglédy-perben

A kilencedrendű vádlott korábban egyezséget kötött az ügyészséggel, ám ezt most teljes egészében annullálta

Öt vádlott is ártatlannak mondta magát Czeglédy Csaba és társai ügyében folyt eljárásban tegnap a Kecskeméti Törvényszéken.

Visszavont vallomások a Czeglédy-perben
Czeglédy Csaba
Fotó: MH/Purger Tamás

Tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését a Czeglédy és társai ügyében folytatott büntetőeljárás vádlottjai a Kecskeméti Törvényszéken csütörtökön. Közöttük például a negyedrendű vádlott, a Human Operator Zrt. pénztárosa, aki Czeglédy Csaba sógornője, illetve a tizenötödrendű vádlott is, vagyis Czeglédy Csaba testvére, aki a munkaerő-közvetítő cég leányvállalatainak a koordinálásáért volt felelős, emellett a Human Operator Zrt. témavezetője volt.

A harmadrendű vádlott, a részvénytársaság irodavezetője, Czeglédy „jobbkeze”, valamint a tizedrendű vádlott, aki a bűnszervezet alsó szintjén található, fiktív módon működő iskolaszövetkezetek adóbevallásait készítette, írásban tett vallomást. Ők is tagadták azt, hogy bármilyen bűncselekményt követtek volna el. A vádlottak az ügy elsőrendű vádlottja, Czeglédy Csaba vallomásával egyezően koncepciós ügyet emlegettek, a nyomozók és az ügyészek „külső nyomást” gyakoroltak rájuk, hogy ha nem segítenek, akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphatnak. Lényegében tehát kényszervallatással vádolták az ügyészséget a vádlottak.

A kilencedrendű vádlott, M. Zoltán, az Idehaza Iskolaszövetkezet és egy felnőtteket foglalkoztató szociális szövetkezet elnöke korábban azt vallotta, a szövetkezet igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait sem ismerte. Czeglédyék zsebből fizették, így a kilencedrendű vádlott fellázadt e helyzet ellen, és akkor a hivatalos fizetését a részvénytársaságnál a duplájára emelték – mondta korábbi vallomásában.

M. Zoltán is egyike volt azoknak, akik korábban beismerték a bűncselekmény elkövetését, a vádhatósággal vádalkut kötöttek. M. Zoltánnal például három év három hónap börtönbüntetésben egyezett ki az ügyészség, ám ő visszavonta vallomásának azt a részét, amelyben saját bűnösségét is elismerte, egyúttal akkor megerősítette, hogy a bűnszervezet teljes körű irányítója Czeglédy Csaba és a harmadrendű vádlott, T. Andrea volt. Mostani vallomásában ezeket visszavonta.

Ugyanakkor a kilencedrendű vádlott a nyomozás során még úgy fogalmazott: „Azt sem tudtam, hogy mit takar az engedményezés. Utólag belátom, hogy nekem sem kellett volna mindent ráhagyni a Human Operator Zrt. vezetőire, akik visszaéltek a bizalmammal, a munkámmal, a nevemmel, díszletként használt engem Czeglédy Csaba és T. Andrea.” Mindezt az iskolaszövetkezeti elnök a DK ügyvédjének gazdasági csalás vádjában folytatott ügye kapcsán mondta, amelyben a részvénytársaság könyvelőjét és őt magát bűnsegédlettel vádolja az ügyészség.

Mint ismert, Gyurcsány ügyvédjét és húsz társát hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalás vádjával állították bíróság elé. A büntetőper február 2-án és 3-án iratismertetéssel folytatódik, ekkor már csak Czeglédy Csabának kell megjelennie a vádlottak közül.

Negyvenmilliós újbudai juss

Nem bontott szerződést ezúttal sem a DK-s vezetésű Újbuda Czeglédy Csabával, a baloldali többség megakadályozta, hogy elzárják a pénzcsapot. Novák Előd (Mi Hazánk) a tegnapi képviselő-testületi ülésen kijelentette, már legalább negyvenmillió forintot kifizetett az önkormányzat Gyurcsányék ügyvédjének, miután az önkormányzati választásokat követően az új kerületvezetés első dolga volt szerződést kötni Czeglédyvel.

Beszámolt arról is, sokszori kérésére végre betekinthetett a teljesítési igazolásokba, és az ügyvédi kamara által felfüggesztett Czeglédy például arról ad tanácsokat, milyen indoklással utasítsák el egy képviselő adatbetekintési igényét.

Kapcsolódó írásaink