Belföld

Országszerte bomlik a Jobbik

Az egriek nem vállalják tovább, hogy Gyurcsány népszerűsítéséhez adják az arcukat, beállva egy DK-s pult mögé

Súlyos sebet kapott a hatpárti összeborulás, az egri Jobbik feloszlatta magát. Példájukat sokan követhetik, azokban a választókerületekben, ahol nincs jobbikos jelölt, önfeloszlatás zajlik: nem fizetik az irodáik bérleti díját, nem várnak el semmilyen érdemi kampánytevékenységet a tagoktól.

A Jobbik egri szervezetének huszonhét tagja levélben tájékoztatta Jakab Péter elnököt és a pártvezetést arról, hogy kilépnek a Jobbikból. „Elfáradtunk. Belefáradtunk az örökös harcba, az állandó ellenszélbe, amely mostanra már nemcsak szemből, de hátulról és oldalról is fúj, tép minket. Itt, a végeken, Egerben mi kérlelhetetlen harcosai voltunk a céljainknak. Az elmúlt majdnem húsz évet, amelyet annak idején mi csapatként kezdtünk, most mi is zárjuk le, de barátokként” – fogalmaznak.

Levelükben megaláztatásról és mellőzöttségről panaszkodnak és arról, elegük lett belőle, hogy az érdekházasságok oltárán fel kell áldozniuk önmagukat és elveiket. Azt írják, az előválasztás előtt a tárgyalásokat lebonyolító vezetőik mindent megtettek, hogy lenyomják a torkukon az ország egyik legerősebb jobbikos választókerületének önkéntes átadását a balliberális erőknek. Nem tolerálják tovább, hogy szervezetüket kiszorították a kampányból és a döntéshozatalból.

Az egri alapszervezet alapítója, Sneider Tamás, a Jobbik egykori elnöke közösségi oldalán reagált a történtekre. Szerinte az egri szervezet megszűnésével egy korszak zárult le a Jobbikban, hiszen az egri szervezet megalakulását ötvennégy követte a térségben. „Mára ezekből papíron néhány, a valóságban egyetlen működő szervezet maradt talpon. A volt egri alapszervezeti tagságot nem hibáztatom, amiért nem kívánják folytatni a harcot a meglévő kereteken belül. Hatalmas türelemről tettek tanúbizonyságot azzal is, hogy eddig folytatták a tevékenységüket a Jobbik színeiben” – tette hozzá az egri alapító.

Az Egerinfo.com arról írt, a jobbikosok nem kívántak biodíszletként csatlakozni a DK-s Berecz Mátyás kampányához, amelyet szerintük a szocialista Mirkóczki Zita irányított elfogadhatatlan módon. „Azok a volt jobbikosok, akiket évtizedek óta jobboldali, konzervatív emberként ismertek, a saját hitelességüket építenék le azzal, ha szemrebbenés nélkül beállnának egy DK-s pult mögé azokban a körzetekben, ahol a DK jelöltje nyerte az előválasztást” – jegyezte meg Sneider, hozzáfűzve, vállalhatatlan, hogy Gyurcsány népszerűsítéséhez adják az arcukat. Szerinte ezzel tisztában van a pártvezetés is, hiszen azokban a választókerületekben, ahol nincs jobbikos jelölt, gyakorlatilag önfeloszlatás zajlik: nem fizetik az irodáik bérleti díját, nem várnak el semmilyen érdemi kampánytevékenységet a tagoktól.

„Ha Eger elesik, utána nem állhat meg se Miskolc, se Kassa” – olvasható a Gárdonyi Géza-idézet a Jobbik Eger Facebook-oldalán. A Jobbik debreceni alelnöke, korábbi önkormányzati képviselője, Herpergel Róbert e hét kedden jelentette be közösségi oldalán, hogy kilépett a pártból. „Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy az elmúlt évek során követte a tevékenységemet” – búcsúzott.

Kapcsolódó írásaink