Belföld

A Szuverén Máltai Lovagrend kitüntette Azbej Tristant

A Szuverén Máltai Lovagrend a Pro Merito Melitensi kitüntetés parancsnoki keresztjével tüntette ki Azbej Tristant, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárát - közölte a rend budapesti nagykövetsége pénteken.

A Szuverén Máltai Lovagrend kitüntette Azbej Tristant
A Szuverén Máltai Lovagrend a Pro Merito Melitensi kitüntetés parancsnoki keresztjével tüntette ki Azbej Tristant
Fotó: Facebook/Azbej Tristan

 A közlemény szerint az elismerést Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete csütörtökön adta át az államtitkárnak.

A Pro Merito Melitensi kitüntetés olyan érdemek elismerésére szolgál, amelyek segítik a rend több mint kilencszáz éve változatlan küldetésének megvalósítását: a hit védelmét és a betegek, elesettek támogatását - idézték Ugron Imrét.

A nagykövet elmondta: a lovagrend évek óta együtt dolgozik a Hungary Helps programmal, egyebek mellett a közel-keleti keresztények érdekében. Közös munkáik közül kiemelte egy elpusztított kórház újjáépítését Irakban, a ninivei térségben és a Libanonban, a bejrúti kikötői robbanás miatt romba dőlt keresztény negyed lakóinak támogatását az újjáépítésben és az élet újrakezdésében.

Hozzátette: a Máltai Lovagrend a világ 120 országában nyújt segítséget önállóan vagy kormányokkal és más szervezetekkel együttműködve. Azbej Tristan személyesen is sokat tett azért, hogy a lovagrend és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság között 2019-ben megkötött együttműködési megállapodás sikeres legyen, és a magyar kormány támogatásával helyben tudjanak segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Azbej Tristan a kitüntetés átvétele után elmondta, különös értéke van annak, hogy egy olyan szervezettől kapja az elismerést, amelynek több mint 900 éves tapasztalata van az elesettek támogatásában, és amely az ötéves Hungary Helps program harcostársa. Hozzátette: az együtt végzett munka során megtapasztalhatta azt, hogy nemcsak adnak, a magyar emberek jóvoltából, hanem kapnak is: élő példát az erős hitre, amelyre Európának most nagy szüksége van.

A közlemény szerint az eseményen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, miniszterelnöki biztos, Marwan Sehnaoui, a Libanoni Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, Szabadhegy Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Miniszterelnökség: azonnali gyorssegélyt biztosít a Hungary Helps Program Ghánának

Részvétünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a közel száz sérülttel és halálos áldozattal járó ghánai Bogoso közelében bekövetkezett robbanásos katasztrófában érintett embereknek - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarország kormánya a Hungary Helps Programon keresztül 5 millió forint humanitárius gyorssegélyt juttat el Ghánába, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és helyi partnerszervezetével együttműködésben a túlélők életmentő ellátására, mentési munkálatokra fognak fordítani.

Ghána az Európába irányuló migráció egyik forrásországa, a magyar kormány humanitárius segítségnyújtási programjának kiemelt helyszíne - írták.

Az elmúlt években a Hungary Helps Program elsősorban gyermekvédelmi, oktatási és szakképzési intézményeknek nyújtott segítséget anyagi támogatással és önkéntes programján keresztül. Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita, a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete január közepén, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára pedig 2021-ben látogatott el az afrikai országba, ahol több, a magyar program által támogatott projekthelyszínt is megtekintettek - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink