Belföld

Több külföldi vevőnek is el akarták adni a Városházát Karácsonyék

Orosz és olasz befektetők mellett amerikai beruházónak is felkínálták eladásra a budapesti Városházát, a szóban forgó potenciális vevők azonban elálltak a vásárlástól, valószínűleg azért, mert sokallták a közvetítő által kért jutalékot, azaz korrupciós pénzt

Több külföldi vevőnek is el akarták adni a Városházát Karácsonyék
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Katona László

Ahogy arról mi is írtunk, Budai Gyula korábban elmondta, az ügy kapcsán számos dokumentumot eljuttatott a rendőrséghez, ezek egy része elektronikus levelezés, amely Berki Zsolt és a vagyonkezelő ügyintézője, F. Ildikó és mások között folyt. A beszélgetés során azokról az ingatlanokról esett szó, amelyeket a főváros árult, amelyeknek a dokumentációját Karácsony Gergely nyilvánosságra hozta.

Budai elmondta, hogy egy olyan személytől kerültek birtokába ezek a levelek, akinek Berki Zsolt szintén el akarta adni a Városházát, ő azonban nem szerepel a nyilvánosságra került hangfelvételeken.

„Egy olyan ingatlanbefektetőről van szó, aki egy amerikai befektetőt képviselt ezeken a tárgyalásokon. Úgy tudom, hogy ő is hajlandó tanúvallomást tenni az ügyben a hatóságok előtt. Az amerikai befektető egy magyar és angol nyelvű dokumentumot kapott Berkitől a tárgyalások során a Városháza pontos paramétereivel. Van továbbá egy szerződés, amelyben a Városháza táskás embere kétmilliárd forintos »jutalékot« kért volna sikeres adásvétel esetén. A befektető emiatt állt el végül az üzlettől. Egyébként az amerikaiaknak is az volt a benyomásuk, hogy Berki Zsolt a főváros vezetésétől kapott mandátumot arra, hogy árusítsa a Városháza épületét” - mondta el Budai Gyula, aki szerint a „jutalék” összege azért ilyen magas, mert abból Berkinek sok mindenkinek vissza kellett osztania. „Jutott volna persze saját magának is, de a hangfelvételek alapján a főpolgármester-helyettesig kellett csorgatnia a pénzeket” - tette hozzá a fideszes politikus.

„Amit én láttam a legutóbbi ülésen, amikor a felvételeken is hallható Bodnár Dezsőt hallgatták meg, hogy a baloldal megpróbálta bohózatba fullasztani az ülést. Bodnár egyébként erős vallomást tett, elmondta, hogy Berki Zsolt jutalékért árulta a Városházát. Úgy vélem, hogy a baloldal hozzáállása miatt az amerikai befektetőket képviselő üzletembert inkább a rendőrségnek kellene meghallgatnia, aki tanúskodna is a hatóságok előtt” - hangsúlyozta Budai, aki szerint az egész Városháza-ügyet nem a fővárosi vizsgálóbizottságnak, hanem a rendőrségnek kell kivizsgálnia, mert erre nekik vannak megfelelő eszközeik.

Budai tudatta: egyes személyek nem, vagy csak részben hajlandóak együttműködni a vizsgálóbizottsággal. „Az F. Ildikó nevű vagyonkezelőbeli ügyintéző, aki Berki Zsolttal levelezett, csak írásban hajlandó válaszolni. Barts Balázs nagy nehezen jelent csak meg, Gansperger Gyula és Bajnai Gordon szintén csak írásban hajlandóak válaszolni. Ezt a rendőrséggel nem tehetik meg. Ha beidézik őket, akkor menniük kell, és a hatóság jó helyzetben lesz: náluk vannak a vágatlan beszélgetések, amelyeket kitehetnek az asztalra, a tanúk elé. Amennyiben Bajnai Gordont beidézik, akkor a hatóság előtt kell számot adnia arról, hogy milyen tudomása volt a jutalékos rendszerről és a városházi cápákról” - mondta el Budai.

„A főpolgármester megpróbálhatja elbagatellizálni az ügyet, de a bizonyítékok mást mutatnak. Ez egy jól felépített rendszer volt a vagyonkezelő ügyintézőjétől Berki Zsolton, Barts Balázson, Tordai Csabán keresztül – aki Karácsony jogi főtanácsadója – és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesen keresztül, akinek a felvételek szerint oda kellett adni a jutalékot, egészen Karácsony Gergelyig. Ezt az főpolgármester tudta nélkül nem lehet megcsinálni” - emelte ki a politikus, aki az egész botrányban érintett Berki József kapcsán elmondta: a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter bizalmasa volt. Berkiéket a szocialista politikus személye köti össze Kiss Ambrussal, aki pedig a tárcavezető kabinetfőnöke volt 2006 és 2007 között.

Mint ismeretes, a fővárosi ingatlanok eladása körüli botrányt november 4-én még az Index.hu robbantotta ki. A portál megírta, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladná a budapesti Városházát. A főpolgármester azonnal hírhamisítással vádolta meg a hírportált, amely válaszul másnap bemutatott egy szerződést is, amely egy megbízás volt a Városháza értékesítésére Berki Zsolt cége és egy ismert ingatlanos vállalkozás, a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. között. Karácsonyék ezt is megpróbálták bagatellizálni, és tovább tagadtak. 

Ezt követően számos hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyek azt támasztották alá, hogy a fővárosi önkormányzat részéről volt szándék a városháza értékesítésére. A hanganyagokban többször előkerült az üzletek után járó „jutalék", amely egyértelműen egy korrupciós mechanizmusra utal. A jutaléknak nevezett csúszópénz mértéke tíz százalék volt, de lehetett alkudni belőle. A felvételek szerint Berki Zsolt kapta meg a vesztegetési pénzeket, amelyeket azután továbbosztott, a hangfelvételek alapján Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez áramlott a „jutalék", de utalnak arra is, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója is kaphatott belőle.

Kapcsolódó írásaink