Belföld

Lebukott a baloldal: nincs a programjukban az áfacsökkentés

Csongrád-csanádi polgármesterek tiltakoznak Márki-Zay kampányrendezvényei ellen, közölték, nincs szükségük a megosztó politikára, kioktatásra, lenézésre és szánalomra

Megismételné a 2006-os hazugságkampányt a baloldal, de miniszterelnök-jelöltjük gazdasági tanácsadója elszólta magát, kiderült, hogy ígéreteikkel ellentétben nem lesz a közös programban áfacsökkentés. Márki-Zay Péter bejelentette, hogy a koronavírustesztje pozitív lett, ezért karanténba vonul.

Lebukott a baloldal: nincs a programjukban az áfacsökkentés
Márki-Zay Péter és állandó utaskísérője, Kész Zoltán. Külföldi pénzek
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

Német, holland és amerikai pénzek is áramolnak Márki-Zay Péter és Kész Zoltán hátországába – írta a Kontra.hu, hozzáfűzve, Kész komoly kapcsolatokkal rendelkezik külföldön, főként az Amerikai Egyesült Államokban, nem véletlen, hogy Márki-Zay minden külföldi útjára magával viszi.

A Kész által alapított Szabad Piac Alapítvány beszámolói alapján a Friedrich Naumann Alapítvány is rendszeres támogatója a szervezetnek, sőt a holland nagykövetség is beszállt Készék finanszírozásába – tudatta a portál. Felidézték: Kész Zoltán 2015 és 2018 között ellenzéki pártok által támogatott, független ország­gyűlési képviselő volt a veszprémi választókerületben, vele közösen alapította Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Mozgalmat.

Korábban többször, hosszabb ideig élt az Egyesült Államokban: 2000 és 2001 között Fulbright-ösztöndíjasként, egy tanárcsereprogramban került ki Kaliforniába, 2006-ban szintén ösztöndíjasként hat hónapig pedagógiát tanult Buffalóban, majd 2008-tól nyaranta ismét az Államokban tanult, ahol kapcsolatba került az Atlas Economic Foundationnel, 2012-ben pedig elvégezte annak vezetőképzőjét is, az Atlas Leadership Academy iskolát – sorolta a Kontra.hu.

A képzés után Kész megalapította itthon a Szabad Piac Alapítványt, majd 2013-ban a Polgári Platform Egyesületet. Az Atlas Economic Research Foundation 2016-ban 2 543 701, 2017-ben 2 152 264, 2018-ban 4 627 422, 2019-ben 1 379 012, 2020–2021-ben pedig 11 318 194 forinttal támogatta a Szabad Piac Alapítványt, a most már német kormánykoalíció tagját képező szabaddemokrata FDP pártalapítványa, a Friedrich Naumann Alapítvány 2016–17-ben közel 5 941 151 forintot, 2017-ben további 8 428 810 forintot, 2018-ban 421 282 forintot, 2019-ben 1 362 533 forintot, 2020-ban pedig 2 927 574 forintot adott a Szabad Piac Alapítvány működésére.

Egyébként az alapítvány deklarált céljai szerint „semmilyen pártot nyilatkozataival vagy egyéb módon nem támogat, a kampányharcokban nem vesz részt, illetve maximálisan elzárkózik attól, hogy pártpolitikusoknak nyújtson támogatást”.

A Mediaworks-Hírcentrum tegnap arra hívta fel a figyelmet: megismételné a 2006-os hazugságkampányt a baloldal, de Márki-Zay Péter gazdasági tanácsadója elszólta magát, kiderült, hogy ígéreteikkel ellentétben nem lesz a közös programban áfacsökkentés. Bojár Gábor a Szabad Európának nyilatkozva kedden arról is beszélt, nagyobb terhet rónának a középosztályra, megemelnék a közepes keresetűek jövedelemadó-kulcsát.

A Hírcentrum emlékeztetett, hogy a 2006-os választási kampányban Gyurcsány Ferenc vezetésével áfacsökkentést ígértek, majd néhány hónappal később az ellenkezőjét tették: elsőként megszüntették a középső, kedvezményes áfakulcsot, ami így tizenötről húsz százalékra nőtt, és négy százalékkal emelték az szja felső kulcsát. Szintén ekkor, 2006 augusztusában harminc százalékkal növelték a gáz, tíz–tizennégy százalékkal a villamos áram árát, holott a tavaszi kampányban kategorikusan tagadták, hogy erre készülnének. Ezúttal azonban még a hivatalos kampányrajt előtt lebuktak, ugyanis Bojár elmondta: sikerült meggyőzniük az ellenzéki pártokat, hogy a közös program ne tartalmazza az áfacsökkentést.

A Csongrád-Csanád megyei 4-es választókörzet polgármesterei tegnap közös nyilatkozatban szögezték le: nem kér Márki-Zay Péter kampányrendezvényeiből. Arra kérik az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, „ne hurcolja be a településeikre a megosztó politikát”. A magyarcsanádi polgármester, Farkas János, aki a nyilatkozatot kezdeményezte, úgy fogalmazott: „településeink a kormánynak köszönhetően fejlődnek, gyarapodnak, nincs szükségünk kioktatásra, lenézésre, legfőképpen szánalomra”.

Márki-Zay Péter tegnap Facebook-oldalán bejelentette: koronavírustesztje pozitív lett, karanténba vonult, enyhe megfázásos tünetei vannak.

Kapcsolódó írásaink