Belföld

Ismét meghazudtolta önmagát Karácsony

Kovács Péter, a Városháza vizsgálóbizottság elnöke szerint a főpolgármester fontos jegyzőkönyveket titkol el

Egyre több az ellentmondás a Városháza-botrányban, Karácsony Gergely pedig a legkézenfekvőbb kérdéseket kerüli, így továbbra sem tudni, milyen szerepet töltött be az ügyben a bukott baloldali kormányfő, Bajnai Gordon, illetve van-e és hogyan működik a Fővárosi Önkormányzatban a jutalékos rendszer.

Ismét meghazudtolta önmagát Karácsony
A rendőrségen majd nem mondhatja azt, hogy „sz*rok rá” – figyelmeztette Budai Gyula a főpolgármestert
Fotó: MH

Karácsony Gergely vezetésével a baloldali koalíció folyamatosan azt igyekszik elhitetni, nincs is Városháza-ügy, noha a főpolgármester helyettese, Kerpel-Fronius Gábor már elismerte, hogy 2020 novemberében a fővárosi kabinettel megvitattak egy dokumentumot, amely Karácsony kérésére készült, és az értékesítés lehetőségeit is tartalmazta. Azaz a fővárosi koalíciót alkotó valamennyi pártnak tudomása volt az ingatlan értékesítési elképzeléséről, hiába próbálják tagadni.

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, a Városháza-ügyeket vizsgáló bizottság fideszes elnöke tegnap a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: „titkolják, hogy van egy jegyzőkönyv erről a főpolgármesteri kabineti ülésről, ahol az van, hogy a támogatott verziót vigyék tovább.” A polgármester a Városháza reakciói alapján úgy érzi, titkolnak valamit. Az események sorrendje arra utal, hogy mégiscsak eladó a Városháza – jegyezte meg Kovács Péter. Emlékeztetett, a vizsgálóbizottságban többsége van a Karácsony Gergelyt támogató szövetségnek, így megszavazták, mennyi és milyen kérdéseket lehet feltenni a főpolgármesternek, valamint azt is, meddig tarthat az ülés.

„Tehát próbáltak neki segíteni, hogy ne csináljon butaságokat, mint amiket csinált” – vélte a kormánypárti politikus. Felidézte: Karácsony a bizottság ülésén azon kérdésre válaszolva, szerinte az ügyben napvilágot látott hangfelvételek nem valósak-e, úgy válaszolt: „azt állítom, hogy sz*rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken”. A bizottság elnöke leszögezte, ragaszkodni fog ahhoz, hogy a vizsgálóbizottsági jelentésbe foglalják bele: el akarták adni a Városházát, hiszen több javaslat is volt, amelyek közül kettő azzal a lehetőséggel is számolt.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője közösségi oldalán egy nyílt levélben arra hívta fel Karácsony Gergely figyelmét, hogy a vizsgálóbizottság előtt még fogalmazhatott úgy, miszerint szarik rá, mi van azon a hangfelvételeken, ám Nemzeti Nyomozó Iroda által indított vizsgálat során aligha teheti meg ezt a nyegleséget, amikor a rendőrségen kihallgatják a tízórás hanganyagon elhangzó kijelentésekkel kapcsolatban. „Ezek a hangfelvételek bizonyítékok ön ellen és bűntársai ellen, amiről a rendőrségi kihallgatásán majd nyilatkozni kell, és amire ott nem mondhatja azt, hogy »sz*rok rá«!” – közölte Budai.

A teljes káoszt jelzi, hogy Karácsony Gergely hétfőn még azt állította, Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetője kapott év végi jutalmat, tegnap már az Origo kérdésére a Fővárosi Önkormányzat azt válaszolta, 2021-ben nem kapott jutalmat Barts Balázs.

Lapunknak viszont semmilyen választ nem adtak Karácsonyék azokra a kérdésekre, hogy milyen összegű jutalmakat kapott Barts Balázs 2019 novembere óta, nem tartják-e ellentmondásosnak egy olyan ember jutalmazását, aki nem sokkal előbb fegyelmit kapott?

Illetve működik-e jutalékos rendszer a Városházán, és hogyan?

Közokirat-hamisítás gyanúja


Megalapozott a gyanú, hogy V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere (Párbeszéd) közokirat-hamisítást követett el – adta hírül a Magyar Nemzet. Amennyiben bebizonyosodik, hogy okirat-hamisítást követett el, amikor a testület által elfogadottól százmillió forinttal eltérő költségvetési rendeletet hirdetett ki 2020-ban, akár öt év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik.


Egyébként az idei költségvetést sem sikerült decemberben elfogadni. A budavári Fidesz szerint a baloldali városvezetés véletlenszerű számokkal készít költségvetéseket, becslésekkel dobálózik, amit a zárszámadásra korrigálnak, a büdzsé náluk csupán egyfajta propagandaeszközként működik.
(VT)

Kapcsolódó írásaink