Belföld

A baloldalon magasba emelték a szivárványos zászlót 

Az iskolai oktatás minden szintjét érzékenyítenék – szakítanának a „berögzült” nemi szerepekkel Akarjuk ezt?

Az első hazai gendertankönyvet a Gyurcsány-kormány idején adták ki, Dobrev Klárát pedig az ügy élharcosának nevezhetjük, hiszen ő vezette az óvodai és iskolai LMBTQ-szemléletformáláson dolgozó ENSZ-szervezet magyar bizottságát, és azóta is kiáll minden „szivárványos” ügy mellett. Igaz, tavaly a sztriptízbárt üzemeltető DK-s jelöltet is támogatta, noha a nők tárgyiasítása nem fér bele a gender mainstream szellemiségbe.

A baloldalon magasba emelték a szivárványos zászlót 
A bukott miniszterelnök felesége a szivárványos ideológia támogatója
Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala

Amint arra lapunk évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet, a második Gyurcsány-kormány idején, amikor az oktatási tárcát Hiller István vezette, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kiadta a CEU gender studies professzora, Pető Andrea
A nők és a férfiak története Magyarországon a hosszú 20. században című könyvét, amely kiegészítő tananyag lett a középiskolások számára, 2010-ben történelem­érettségi-kérdések is voltak belőle.

Ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis a genderügy legma­gasabb szintű zászlóvivője maga Gyurcsányné Dobrev Klára volt, ő lett a 2009 januárjában megalakult UNIFEM-ért Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke is. Az egyesület az UNIFEM, az ENSZ Fejlesztési Alapja a Nőkért nevű szervezet hazai alegysége, tagjai közt volt Gurmai Zita, Göncz Kinga, de képviseltette magát az Open So­ciety Institute és a CEU is. Cél­jául a szemléletformálást tűzte ki, a gendertudatos gondolkodás erősítését. Megalakulása után az egyesület konferenciát rendezett, amelyen többek között beszámoltak a Bécsben dolgozó UNIFEM-csoport eredményeiről. Például, hogy oktatási csomagot dolgoztak ki az óvodák és általános iskolák számára, olyan mesékkel és dalokkal, „amelyek szakítanak a berögzült nemi szerepekkel”, illetve több óvodában megszüntették a külön lány és fiú játszósarkokat, hogy „a gyerekek minél több szituációban kipróbálhassák magukat”.

A kormányváltás után a gendertudományok térhódítása megtorpant, és Pető Andrea 2014-ben a Magyar Narancsnak elpanaszolta, hogy tankönyve „2010 után úgy eltűnt, mintha soha nem lett volna. Az interneten hozzáférhető, és lehetne belőle tanítani, ha szabad tananyagválasztás lenne. De nincs” – kesergett. Vádlóan leszögezte, „az elmúlt harminc évben a Magyarországnál szerencsésebb országokban komoly oktatási programokat hoztak létre a társadalmi nemi sztereotípiák lebontására”.

A CEU genderprofesszora szerint „az ember a technika jelenlegi állása szerint a férfi és a női ivarsejtek összeolvadásával szaporodik. (…) Az, hogy az ezen sejtek össze­olvadása nyomán keletkező új élet milyen társadalmi környezetbe kerül, mit tanul a társadalomról, az nagyon különböző. A szexuális identitás éppen ezért sokféle lehet”. Amint azt a Mandinernek még 2018-ban kifejtette: „amikor Novák Katalin azt mondja, hogy neki csak úgynevezett biológiai neme van, azt állítja, hogy olyan mint Maugli, aki egy ideig nem emberi társadalomban élt”. Korábban az Indexnek úgy vélekedett, „az illiberális állam olyan, mint a fára telepedett tapló, amely a társadalom éltető nedvein él, de semmi újat nem hoz létre, csak további parazitákat termel, tudatosan minden intézményt elfoglalva”.

Ugyanakkor még 2006-ban a Magyar Narancsnak elmagyarázta, hogyan nyer teret egy országban a társadalmi nemek tudományának oktatása: a gendertémák először megjelennek az alap-, illetve a posztgraduális képzésben, majd létrejön az önálló, államilag finanszírozott alap- és posztgra­duális képzés, végül a nőtudományok átalakítják a hagyományos diszciplínákat is. A föntebb említett tankönyv bevezetőjében az áll: „nem annyira biológiai meghatározottságunk miatt viselkedünk »nőként« vagy »férfiként«, mint inkább bizonyos társadalmi elvárások és régi hagyományok következtében. A kötet ennek a változását mutatja be, hogy a »természetesnek« tűnő különbségek hogyan jöttek létre.”

Minden eddigi baloldali megnyilvánulásból – a lex-CEU ügyétől a gyermekvédelmi népszavazásig – világos, hogy kormányra kerülve ismét szabad utat adnának a genderideológiának az oktatásban. Nem késlekednek kiállni a nők jogainak védelmében minden „divatos” kérdésben, eurokonform, szivárványos kampányaik mellett, ugyanakkor néha érdekes jelenségeket produkálnak. Itt van például mindjárt Dobrev Klára, aki máig azt állítja, csöppet sem zavarta, amikor Gyurcsány Ferenc még 2004-ben arról beszélt, „akinek öreg, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat érdemelne”. „Feri szereti az iróniát” – zárta rövidre a dolgot Gyurcsányné, miközben tizenkét nőszervezet közös levélben tiltakozott a szerintük nem vicces kijelentés miatt.

Mivel a „gender mainstreaming” elviekben a nők tárgyiasítása ellen is ádáz harcot folytat – még egyszer: elviekben, hiszen, amint arról nemrég beszámoltunk, a szivárványos Amszterdamban működik a hírhedt, legális piroslámpás negyed –, meglehetősen skizofrén helyzet állt elő, amikor Dobrev Klára tavaly a sztriptízbár üzemeltetésében is részt vevő székesfehérvári jelölt mellett kampányolt.

Gyurcsányné az előválasztás idején látogatott a megyeszékhelyre, és a kamerák előtt széles mosollyal biztosította támogatásáról a DK helyi politikusát, Ráczné Földi Juditot, akiről éppen baloldali portálok rántották le a leplet. A Valaszonline.hu közölte: az Amigo Bár és Night Clubot – „exkluzív környezet, csinos lányok” – üzemeltető Alba Autómosó Kft.-ből az előválasztás kezdetén szállt ki egy olyan, Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozás (Minos King Global Business LLC.), amelynek Ráczné az aláírási joggal rendelkező képviselője. Később a Hvg.hu részletezte, miként „gabalyodott bele saját kétes céghálójába” a gyurcsányista jelölt, akinek a vendéglátás mellett például üzemanyagkereskedelmi érdekeltségei is voltak.

A DK a botrány kirobbanása után sem engedte el Ráczné kezét, az előválasztási bizottság kétharma—dos többséggel elutasította az ellene indított MSZP-s panaszt, ám a hölgy végül vereséget szenvedett.

Kapcsolódó írásaink