Belföld

Karácsony kerüli a fontos kérdéseket

A főpolgármester az útszéli stílustól sem riad vissza, amikor menekül a kérdések elől, és ismét másokra hárítja a felelősséget

Egyre kínosabb az a vergődés, ahogy a Karácsony Gergely vezette budapesti városvezetés és az őket támogató baloldal igyekszik menekülni a Városháza-ügytől. A főpolgármester a vizsgálóbizottság ülésén útszéli stílusban fogalmazott azokról a leleplező hangfelvételekről, amelyek azt bizonyíthatják, hogy korrupt jutalékos rendszer működhet a Fővárosi Önkormányzatnál, miközben a legfontosabb kérdésekre a városvezető nem válaszol.

Karácsony kerüli a fontos kérdéseket
Fegyelmit ígért, de jutalmat osztott beosztottjának
Fotó: MH/Török Péter

„Én azt állítom, hogy sz*rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken” – fogalmazott ingerülten, önkontrollját veszítve Karácsony Gergely a Városháza feltételezett eladását vizsgáló bizottság ülésén, amikor Kovács Péter elnök a hanganyagokról érdeklődött. A főpolgármester annyit azonban elmondott, hogy tudomása szerint csak egy kabinetülésen vetődött fel a Városháza hasznosítása, de megismételte, az eladást elvetették.

Objektum doboz

„Egy ilyen ülés volt. Nem tartom kizártnak, hogy máskor is szóba került a Városháza fejlesztésével kapcsolatosan bármilyen napirendi pont” – fogalmazott, miközben azt a témát már látványosan kerülte, hogy az előterjesztést az ő kérésére készítette el helyettese, Kerpel-Fronius Gábor, holott a politikus korábban maga is elismerte ezt egy televíziós műsorban.

Miként az egyik legfőbb támogatójának, az ügy főszereplőjének, Bajnai Gordonnak a szerepéről sem beszélt. A korábbi baloldali kormányfő a hangfelvételek szerint nem csupán segíti Karácsonyt, hanem legalább két embert személyesen helyezett el a Városházán, például éppen Bajnai javaslatára lett az egyik főpolgármester-helyettes Kiss Ambrus, aki a felvételek tanúsága szerint a korrupt jutalékos rendszert működteti.

A jutalékos rendszerről beszélt a vizsgálóbizottság előtt az egyik tanú is, egy ingatlanközvetítő, aki elmondta, hogy 2021 májusában hívták meg egy olyan tájékoztatóra, ahol a főváros részéről Barts Balázs, a budapesti városkezelő vezetője, továbbá Berki Zsolt az értékesítésről beszélt, ám miután a fizetendő jutalékot is kikötötték, az általa képviselt befektető elállt az üzlet lehetőségétől. A jól behatárolt személyi kör gyakorlatilag mindenek fellett áll a fővárosi ingatlaneladási ügyekben, és a táskás embertől Karácsony Gergely főpolgármesteren át egészen Bajnai Gordon bukott miniszterelnökig érnek a szálak.

A tárgyalásokon rendre jelenlévő Barts előbb állítólag fegyelmit kapott Karácsony Gergelytől, ám a főpolgármester annyira elégedett volt a megfegyelmezett beosztottjával, aki pedig állítása szerint tudta nélkül próbálta értékesíteni a Városházát, hogy végül jelentős jutalomban részesítette.

A főpolgármester sem erre, sem a legfontosabb kérdésekre nem adott magyarázatot eddig:

1. Igaz-e, hogy jutalékos rendszer volt a Városházán?

Objektum doboz

2. Miért tárgyalt Bajnai Gordon a Városháza eladásáról?

Objektum doboz

3. Ki az, akivel Bajnai Gordon egyeztetett, aki Barts Balázs felett áll?

4. Miért állította azt Karácsony Gergely, hogy soha nem akarták eladni a Városházát, miközben ő maga és helyettese is az előterjesztők között volt?

Kovács Péter a TV2 Mokka című műsorának szerdai adásában azt mondta, az események sorrendje arra utal, hogy mégiscsak eladó a Városháza. Ragaszkodni fog ahhoz - folytatta -, hogy a vizsgálóbizottsági jelentésbe foglalják bele: el akarták adni a Városházát, hiszen több javaslat is volt, amelyek közül kettő azzal a lehetőséggel is számolt. Kérdésre válaszolva Kovács Péter elmondta azt is, a bizottság hétfő délelőtt ül össze legközelebb.

Kapcsolódó írásaink