Belföld

Karácsony Gergely elvesztette a fejét a meghallgatáson

Kovács Péter elnök szerint a főpolgármester a legjobb védekezés a támadás módszerét alkalmazta a vizsgálóbizottság legutóbbi, hétfői ülésén

Kínos magyarázkodás közben útszéli stílusban fogalmazott az önkontrollját elvesztő Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza-gate miatt létrehozott vizsgálóbizottság ülésén, ahol arról győzködött mindenkit, hogy ő nem idióta.

Karácsony Gergely elvesztette a fejét a meghallgatáson
A főváros vezetője nehezen tudott uralkodni az indulatain
Fotó: MH/Török Péter

A Városháza-ügy miatt létrehozott fővárosi vizsgálóbizottság hétfőn meghallgatta Karácsony Gergely főpolgármestert, aki hamisnak nevezte az eladási szándékról szóló vádakat annak ellenére, hogy a hangfelvételeken Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója félreérthetetlenül arról beszélt, eladnák az épületet, majd később Kerpel-Fronius Gábor kijelentette, tavaly novemberben tárgyaltak egy erről szóló dokumentumot, amelyet a főpolgármester kérésére részben ő terjesztett elő.

Karácsony úgy fogalmazott a meghallgatáson: „Az egész ügy, aminek két állítása van – hogy a Városháza vezetése el akarta adni a Városházát, és hogy a Városháza átláthatatlan módon gazdálkodik a vagyonával –, és mind a kettő hamis. Ezek az állítások semmilyen módon alá nem támaszthatóak, viszont nagyon könnyen cáfolhatóak.”

A cáfolatokkal ugyan ezúttal sem állt elő a főpolgármester, ám ennek a bizottságnak nem is az a feladata, hogy igazságügyi bizonyítékokat gyűjtsön. Karácsony a meghallgatáson azonban nem sokáig tudott uralkodni indulatain, és a hangfelvételeken hallható kijelentéseket firtató elnök, Kovács Péter kérdése után finoman szólva is elragadtatta magát: „Én azt állítom, hogy sz*rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételen, elnök úr, ugyanis emberek beszélgetnek egymás között.”

A főpolgármester az ügy kibontása helyett igyekezett az erre a vizsgálóbizottságra egyáltalán nem tartozó témákkal az általa irányított Fővárosi Önkormányzat botrányos helyzetéről elterelni a figyelmet, és minél többeket meggyőzni arról, hogy ő nem idióta, tisztában van az ellene szőtt összeesküvéssel.

„Barts Balázs után zavarában Karácsony Gergely is felvette a káromkodás alpári stílusát” – fogalmazott a budapesti Fidesz közösségi oldalán. „Ő azt hiszi, ezt is megengedheti magának, pedig csak a morális zuhanása gyorsul. Először próbálta elterelni a fókuszt a bizottság munkájáról és a Városháza-mutyiról. Amikor azonban a vizsgálóbizottság kérdéseire került a sor, gyorsan kiderült, mennyire hiteltelen, amit művel.

Elmondta, hogy nem is egy, hanem két ülésen is tárgyaltak a Városháza hasznosításáról. Kiderült, hogy nincs bizonyítéka rá, hogy akár a Fidesz, akár az oroszok tervelték volna ki a Városháza-botrányt, ez csupán az ő véleménye. A valódi bizonyítékokat viszont nem hajlandó figyelembe venni. Szerencse, hogy a rendőrségen ennél komolyabban fogják venni a tízórányi vágatlan felvételt a Városháza-mutyiról”.

„Karácsony Gergely kapálózik, de egyre lejjebb csúszik. Már a Völner-ügy kapcsán próbál vizsgálóbizottságot indítani, azaz azt teszi, amihez a baloldal annyira ért: vádold azzal az ellenfeled, amit te követtél el!” – áll a Fidesz összegzésében.

A Városháza-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg tizennégy feljelentés alapján csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés, valamint hűtlen kezelés gyanújával négy büntetőeljárást folytat.

Ismét a buszsávban kerülte a dugót

Karácsony Gergely közlekedési szokásai rendszeresen témát adnak a sajtónak. Korábban szolgálati gépkocsija a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolót használta, máskor pedig szabálytalanul parkolt, vagy éppen a buszsávot használta jogtalanul. Novemberben az Erzsébet hídon áthajtó egyik motoros fedélzeti kamerája rögzítette, amint autója folyamatosan a buszsávban közlekedett.

Az esetre a főpolgármester tavaly úgy reagált: „nem emlékszem arra, hogy éber állapotban buszsávban közlekedtem volna”. Hétfőn az Origo számolt be róla, hogy egyik olvasójuk a portállal megosztotta azt a videót, amelyen jól látható, hogy Karácsony Gergely szolgálati autója ismét a buszsávban rövidítette le a menetidőt.

Alpári stílusban reagált a főpolgármester hétfőn

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink