Belföld

Álbaloldali fals örökzöldek a rezsiharcban

A világpiac árait nem mi befolyásoljuk – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2005-ben

Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés és az árszabályozás kapcsán ugyanazokat a szólamokat fújja ma, mint Gyurcsány Ferenc 2005-ben.

Álbaloldali fals örökzöldek a rezsiharcban
A DK-vezér kormányfőként a világpiaci árak mellett érvelt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Szánalmas, hogy Magyarország harminc évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult, a hatósági árszabályozáshoz” – mondta Márki-Zay Péter szokásos vasárnapi esti élő bejelentkezésén. Az intézkedést – tőle megszokott módon – ostobának és felelőtlenségnek is nevezte. A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem először kritizálta az árszabályozást, korábban a rezsicsökkentést és a benzinárak maximalizálását is támadta. Ráadásul korábban más baloldaliak is így tettek.

A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje már novemberben arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatatlan, a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon. Az üzemanyagárak kapcsán az árszabályozás helyett az árakhoz kell alkalmazkodni – hangsúlyozta abban az interjúban, amelyet Gulyás Márton a Partizánon készített vele. „Én annak vagyok a híve, hogy a gazdaság alkalmazkodjon a világpiacon kialakult árakhoz. A (múlt század) 70-es éveit követően ez történt a világban.

Magyarország és a szovjet érdekszféra akkor azért maradt le a Nyugat mögött, mert ők megkésve alkalmazkodtak az olajárrobbanáshoz. Tehát nyilvánvaló, hogy ezek olyan világgazdasági folyamatok, hogy itt az jár jól, aki gyorsabban tud alkalmazkodni, és megtalálja a tartós megoldást” – érvelt a Partizánnak Márki-Zay. „Ezek abszolút ostoba dolgok, amelyek a kommunista pártállamban is csak ideig-órákig működtek” – fogalmazott.

Nem Márki-Zay volt az egyetlen, aki ezeket a nézeteket vallotta a baloldalon. Karácsony Gergely egy civil szervezetnek írt levelében 2018 áprilisában a rezsicsökkentés eltörlése mellett érvelt. A Reális Zöldeknek írt válaszában azt írta: „átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat”.

Szél Bernadett közös baloldali jelölt korábban, 2014-ben hangosan kritizálta az árszabályozást: „Ez nem is rezsicsökkentés, hanem rezsihazugság, mert az olcsó gázárak nem tarthatóak fenn hosszú távon, néhány éven belül emelkedni fog az ár.” Mindez 2022-ig nem következett be.

Gyurcsány Ferenc 2013-ban nem vett részt a rezsicsökkentésről szóló parlamenti szavazáson, ahogy általában a többi DK-s képviselő sem. Csak Szűcs Erika és Vadai Ágnes jelent meg, ők nemmel szavaztak. A bukott miniszterelnök ugyanakkor már 2005-ben ugyanazt mondta, mint most Márki-Zay. „Bár hozhatnánk olyan döntést is, hogy ne folyjon a folyó, ne fújjon a szél, és ne emelkedjen a nap, a világpiac árait nem mi befolyásoljuk, egy darabig lehet ezt kompenzálni kormányzati erővel. Én úgy látom, hogy elképesztő károkat okozott” – jelentette ki Gyurcsány.

Kapcsolódó írásaink