Belföld

A negyedik oltásra is szükség lesz

Megjósolhatatlan, meddig tart a járvány

Tovább emelkedik az aktív fertőzöttek száma, miközben a legfrissebb vizsgálatok szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben az országos átlagot tekintve ismét enyhe emelkedést mutat.

Magyarországon a beoltottak száma 6 319 434, közülük 6 059 382-en a második, 3 417 089-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap. Pénteken, szombaton és vasárnap 21 219 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 270, többségében idős, krónikus beteg – olvasható a hivatalos oldalon. A kormányzati portálon azt írták, az aktív fertőzöttek száma 137 951-re emelkedett, kórházban 2630 főt ápolnak, közülük 228-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt napokban tartott oltási akción ismét több tízezer ember vette fel az oltást, az oltási akció ezen a héten csütörtökön, pénteken és szombaton is folytatódik – fogalmaztak a tájékoztatásban, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a negyedik oltás is kérhető már, a karantén ideje pedig hét napra csökkent.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben az országos átlagot tekintve ismét enyhe emelkedést mutat. A vizsgált városok közül emelkedő tendencia Debrecen, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya és Zalaegerszeg esetében látható, míg Szombathelyen enyhe csökkenés tapasztalható – közölték.

Kollár Lajos miniszteri főtanácsadó a TV2 Mokka című műsorában tegnap kiemelte, az első oltások beadásánál nem tudhattuk, hogy meddig lesznek hatékonyak. A vakcinák beadása után már láttuk, hogy a védettség egy idő után megszűnik – tette hozzá. A szakember kiemelte, számos nemzetközi tanulmányt vizsgáltak olyan országokból, ahol a vírus előbb jelent meg, mint nálunk. Emlékeztetett, a második oltás után készült egy tanulmány, ami azt bizonyította, hogy oltani kell, mert az oltásokkal elérhető az, hogy lényegesen kevesebb megbetegedés és haláleset legyen.

Az adatok azt mutatták, hogy a második oltás után négy–hat hónappal felére csökkent a védettség, tehát szükségessé vált a harmadik vakcina felvétele. Kollár Lajos aláhúzta, megjósolhatatlan, hogy meddig lesz még járvány, de az látszik, hogy szükség lesz a negyedik oltásra is, amit jelenleg a krónikus betegségben szenvedőknek kifejezetten ajánlanak. A professzor véleménye szerint idővel vissza fog vonulni a járvány.

Kapcsolódó írásaink