Belföld

Újabb antiszemita megnyilvánulás a baloldalon

A Váci zsidó Hitközség vezetője felháborodott Tótváradi-Nagy Bence antiszemita megnyilvánulásán.

Újabb antiszemita megnyilvánulás a baloldalon
Tótváradi-Nagy Bence
Fotó: YouTube

A napokban látott napvilágot a Jobbik Somogy megyei régiós igazgatójának antiszemita botránya. Korábban több lap is beszámolt Fehér Zsolt váci és Pest megyei önkormányzati képviselő rasszista megnyilvánulásairól. Az ilyen ügyekre máskor oly kényes baloldali politikusok, újságírók és más közszereplők azonban becsukták szemüket és fülüket, és egy fél szóval se ítélték el a szélsőséges kijelentéseket, hiába szólította fel lemondásra a képviselőt a helyi jobboldal.

Ugyanakkor Fehér Zsolt nincs egyedül szélsőséges nézeteivel a váci képviselő testületben. Képviselőtársa Tótváradi-Nagy Bence mosolygós Hitler képpel, és azon levő „Jaj te kis huncut…” felirattal jelezte azt, hogy kedveli képviselőtársa rohamsisakos képét. Hitler a világtörténelem egyik legvéresebb tömeggyilkosa, emberek milliói vesztették életüket miatta a világháborúban és a megsemmisítő táborokban. Egy minimálisan is józan gondolkodású ember semmiképp nem posztolgat jókedvében Hitler képet.

Tótváradi-Nagy Bence váci baloldali önkormányzati képviselő minden jóérzésű ember számára vállalhatatlan módon a tetszését nem lájkjellel, hanem mosolygós Hitler képpel fejezi ki. Teszi ezt szintén baloldali képviselőtársa rohamsisakos képére
Tótváradi-Nagy Bence váci baloldali önkormányzati képviselő minden jóérzésű ember számára vállalhatatlan módon a tetszését nem lájkjellel, hanem mosolygós Hitler képpel fejezi ki. Teszi ezt szintén baloldali képviselőtársa rohamsisakos képére
Fotó: vaconline.hu

„A Jobbikban megtűrtük ezeket az (antiszemita) elhajlásokat korábban. Most meg már nem.” – jelentette ki Jakab Péter 2020 márciusában. Úgy látszik, ezeknek a szavaknak nincs semmi következménye. 

Tótváradi-Nagy Bence posztja félreérthetetlen és kimagyarázhatatlan. Semmilyen demokratikus közösség nem tűrhet meg sorai között olyan embert, aki nyilvánosan is Hitlerrel azonosul, megnyilvánulásaival úgy tesz, mintha a nácizmus rémtettei meg se történtek volna. A váci baloldal meddig védi még a náci érzelmű politikusait? - teszi fel jogosan kérdést a vaconline.hu.

Inotay Gergely, a baloldal váci jelöltje 2021. december 15-én külön posztban állt ki – ténylegesen és szimbolikusan is – váci rasszista politikus társa, Fehér Zsolt mellett. Azt írta, hogy minden csak „ordas hazugság” és „lejáratás”. Ez azért is teljesen érthetetlen, hiszen minden esetben a politikus saját maga által írt bejegyzései kerültek elő, és azon nincs mit „hazudni”, amit az érintett maga tett közzé. Inotay ezzel azt üzeni, számára a rasszista gondolkodás, a Hitler-dicsőítés elfogadható. Aki antiszemitákat és rasszistákat véd fennhangon, az maga se jobb náluk.

Tótváradi-Nagy Bence korábban azzal került a városi figyelem középpontjába, hogy – az Inotay által felügyelt szociális területen – a szegények kasszájából szerzett magának másodállást és többszázezres jövedelmet a képviselői fizetés mellé, illetve a koronavírus járványon viccelődött. Fehér Zsolt pedig az orosz vakcinákat nemes egyszerűséggel az orosz rulett kivégzési módhoz hasonlította – az életmentő oltást gyilkos eszközként feltüntetve.

A Váci Zsidó Hitközség 1600 elhurcolt, minden vagyonától megfosztott, meggyilkolt volt váci polgár emléke nevében tiltakozik Tótváradi-Nagy Bence váci önkormányzati képviselő magatartása ellen, aki mosolygós Hitler-képpel és azon lévő „Jaj te kis huncut” felirattal jelezte azt, hogy kedveli Fehér Zsolt képviselő társa rohamsisakos posztját az interneten, aki szintén a fasiszta jelképek meggyőződéses megjelenítője.

A jelenlegi váci önkormányzat egyes képviselőitől nem új jelenség a világot lángba borító fasiszta, gyilkos diktátor emlékének dicsőítése. Inotay Gergely az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje, aki hitoktatóként védelmébe veszi a fasiszta eszmék hangoztatóit. A pénz és a hatalom megszerzése érdekében nem átall megalázkodni, összefogni a magyar történelem legsötétebb korszakának utódpártjával.

Vác város önkormányzatának szellemisége ma már nem méltó a Raoul Wallenberg-díj birtoklására, amire a rendszerváltozás után eddig minden összetételű önkormányzat rászolgált.