Belföld

Rálőtt a határőrökre egy embercsempész Szentpéterfánál

Egyre aktívabbak az embercsempészek, már erőszakos cselekmények is történnek a határon - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn

Rálőtt a határőrökre egy embercsempész Szentpéterfánál
A rendőrség és a TEK nagy erőkkel vonult ki a helyszínre
Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor

Bakondi György közölte: idén már 6444 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, ami jóval több a múlt év hasonló időszakánál, amikor 3830 elfogás volt. Nagyon aktív a szervezett bűnözés, az embercsempész bandák a legkülönfélébb módszerekkel próbálják eljuttatni az illegális migránsokat a célországokba. A magyar határőrség azonban a törvény teljes szigorával védi a magyar emberek biztonságát - jelentette ki.

A magyar kormány 2015 óta mindent megtesz az ország határainak, szuverenitásának és az emberek biztonságának megvédése érdekében, és ez így is marad, amíg nemzeti kormánya lesz az országnak - hangsúlyozta. Ez az érdekük a magyar és az európai embereknek egyaránt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Az utóbbi hetekben több olyan cselekmény is történt, amikor az embercsempészek már az erőszaktól sem riadtak vissza. Egy ízben magyar rendőr járőrt, egy másik alkalommal honvéd járőrt próbáltak elgázolni, de a járőrök tüzet nyitottak.

Ezekben az órákban is zajlik egy akció a Vas megyei Szentpéterfa település térségében - emlékeztetett. A határ osztrák oldalán összetűzés alakult ki embercsempészek és osztrák határőrök között, elfogtak egy embercsempész csoportot, a magyar oldalon pedig a magyar hatóságok kutatják át a területet - ismertette Bakondi György. A Szentpéterfa-Eberau határátkelőhely közvetlen közelében rálőttek egy osztrák határrőrre.

A burgenlandi hatóságok által megerősített osztrák lapértesülések szerint a feltételezett embercsempész által vezetett furgon áttört a határon, majd amikor a határőrizetet ellátó osztrák katonák megállították, kikerülte az ellenőrzést és Magyarország felé elmenekült. Közben a határon át rövid tűzharc alakult ki, amelynek során nem sérült meg senki.

Az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: az osztrák hatóságok jelzésére a Terrorelhárítási Központ munkatársainak bevonásával jelentős erőket mozgósítottak az embercsempész elfogására, a kutatás azonban egyelőre nem vezetett eredményre. A Vaol.hu információi szerint az embercsempész a szentpéterfai régi határőr laktanyába menekült, ahol elbarikádozta magát, az épületet a TEK körülvette.

Seffer Lilla hozzátette: a rendőrök délelőtt Szentpéterfán feltartóztattak egy ideiglenes magyar forgalmi rendszámmal ellátott gépjárművet, amelyet egy moldovai embercsempész vezetett és 14 magát szírnek mondó határsértőt szállított.

A két eset jelenlegi információik nem függ össze szorosabban - tette hozzá. Az embercsempészt őrizetbe vették és büntetőeljárást indítottak ellene, az illegális bevándorlókat pedig visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI Szentpéterfáról származó értesülései szerint nagy erőket vonultatott fel a rendőrség, a TEK egységei páncélozott járművekkel vették körül délelőtt a volt határőrs épületét és drónt is bevetettek.

Kapcsolódó írásaink