Belföld

Növekszik az omikronos fertőzöttek aránya

A kistelepülésekre oltóbuszok is mennek

Csütörtökön 8921 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 73 beteg – közölte a Koronavirus.gov.hu. Az aktív fertőzöttek száma ezzel 128 268-ra emelkedett, kórházban 2611 főt ápolnak, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) MTI-nek küldött tájékoztatása szerint a magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza már a koronavírus omikron variánsa, és egyedül az NNK rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik. Kiemelték, egyes laborokban azért lehet az omikron variáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból – például külföldről érkezők vagy adott területen élők – származnak.

György István, az oltási munkacsoport vezetője a közmédiának elmondta, az oltási akciónapok sikeresek, 101 kórházban és 115 szakrendelőben oltanak, emellett minden háziorvos szervez januárban legalább egy péntek délutáni, szombati oltási napot. A megyei oltási munkacsoportok a kistelepülésekre oltóbuszokat is kérhetnek; ezen a hétvégén Nógrád megyében kilenc település lakóit oltják így.

Az 5–11 évesek számára 77 kórházban áll rendelkezésre oltás előzetes regisztráció és időpontfoglalás alapján. Már 59 ezernél több gyermeket oltottak, és több mint 72 ezret regisztráltak a szüleik – mondta. Hozzátette: az oltóanyag számukra is rendelkezésre áll, az első 138 ez-res adagot követően egy újabb 48 ezer adagos szállítmány érkezett, és további 56 ezer is érkezik.

Kapcsolódó írásaink

Bírósági nem a maszkokra

ĀAz elmúlt két hétben jelentősen nőtt a koronavírus omikron variánsával történő fertőzések száma Szlovákiában