Belföld

Háromdimenziós szénoltár

Összekapcsolódik az 1938-as és a 2021-es világkongresszus

A bányászat mindig az aranykort jelentette Dorognak, akkor fejlődött a város a legtöbbet, amikor prosperált a szénbánya.

Háromdimenziós szénoltár
A makett emlékeztet: még az Aranyvonat is megállt Dorogon 1938-ban
Fotó: A szerző felvétele

Az intézményrendszer alapja az 1920-as években épült, így az iskolák, óvodák zöme, az egészségügyi ellátást biztosító épületek, a lakótelepek, a városháza, a művelődési ház, valamint a bányásztemplom is. Nem meglepő, hogy a gazdag település azt is elérte az 1938-as eucharisztikus világkongresszus idején, hogy Dorogon is bekapcsolódhasson a központi, fővárosi eseményekbe.

Akkor épült meg az úgynevezett szénoltár, egy hatalmas faszerkezet, nagy széntömbökkel borítva, két oldalán térdelő angyalokkal. A harminc méter széles, huszonöt méter magas oltár posztamenssel rendelkezett. Az oltárt a kongresszus záróeseményekor használták. Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás több prominens külföldi egyházi vezetővel megjelent a településen, ahol több ezer bányász fáklyás felvonulással várta a vendégeket a Jubileumi téren, a bányásztemplom előtt.

Az ünnep alkalmából kihozták az oltáriszentséget a templomból, közben kórus énekelt, majd a hercegprímás celebrált misét a szénoltárnál. Ezt követően visszatértek az oltáriszentséggel az Úr házába, és a bányaigazgató mondott lelkesítő beszédet. Az emelkedett ünnepi hangulatban Isten kegyelmébe ajánlotta a bányászok munkáját. (Később – mivel a e világkongresszus után kezdődött a Szent István-emlékév – az az Aranyvonat is megállt Dorogon, ami körbevitte a Szent Jobbot az országban.)

A kongresszust megelőzően Bánáti Buchner Antal, az esztergomi bazilika zeneszerző karnagya írt bányászmisét, amelyet ebből az alkalomból maga vezényelt. A város jelenlegi vezetését e nemes történelmi esemény arra inspirálta, hogy a tavaly szeptemberi (az eredetileg 2020-ra tervezett) kongresszusra is szülessen egy zenemű. A feladatot Sáry László vállalta el, aki megírta a Cantata Doro­giensis De Eucharistia című művét. A 2021-es 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Budapestre érkező vendégek közül egy százötven fős delegáció látogatott el Dorogra, hogy meghallgassa a kortárs zeneművet.

A szénoltár makettje ma is megtekinthető Dorogon a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban. Tittmann János, a város polgármestere érdeklődésünkre azt is közölte: egy cég elvállalta, hogy még élethűbb formában, több példányban is kinyomtatja a szénoltárt háromdimenziós nyomtatóval, a különleges tárgy ajándékként szolgál a város legfontosabb partnerei számára.

Kapcsolódó írásaink

Hitvalló film hitvalló emberektől

ĀA rendek feloszlatásakor, 1950-ben hatvankét szerzetesrend hatszázharminchat rendházát vették el, amelyekben több mint tizenegyezer rendtag élt