Belföld

Tovább nő a nyomás a déli határon, és dolgoznak az embercsempészek is

Szírek, afgánok, indiaiak

A baloldalon felgyorsultak a migrációt támogató nyilatkozatok – értékelt a köztelevízióban szerda este a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György felidézte, a baloldali politikusok szerint a migráció kitalált probléma, nincs szükség a kerítésre, és a migránsok érkezése nagyon is jót tenne az országnak.

Holott a magyar kormány 2015 óta folytatott migrációs politikájának nagy a lakossági támogatottsága – mutatott rá Bakondi. A migránsok nyugat-európai integrációjának nehézségeiről szólva kifejtette, a bevándorlók nem igazán akarnak beilleszkedni, magukkal hozzák a feszítő nemzetiségi ellentéteket, és jelentős a részvételük a szervezett bűnözésben is.

A déli határon tapasztalható migrációs nyomásra térve a belbiztonsági főtanácsadó közölte, míg tavaly ilyenkor háromezer, addig idén eddig már négyezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg a magyar rendőrök. A migránsok között nagy arányban vannak afgánok, és újabban indiaiak is megjelentek – fűzte hozzá.

A Police.hu tegnapi összesítése szerint szerdán összesen 288 határsértőt tartóztattak fel az ország területén a rendőrök, 159 főt pedig megakadályoztak az illegális belépésben. A rendőrségi portál beszámolt arról is, hogy tegnap délelőtt egy olasz rendszámú személygépkocsit állítottak meg Rajkánál, a járművet egy moldáv embercsempész vezette, utasterébe zsúfolva pedig tizenegy állítólagos szír férfit találtak.

Kapcsolódó írásaink