Belföld

Széleskörű együttműködés nélkül nincs erős, családbarát Magyarország

Széleskörű együttműködés nélkül nincs erős, családbarát Magyarország, a családpolitika alakításában fontos szerepe van a tudományos szférának, a civil szektornak és a gazdasági élet szereplőinek is - közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár csütörtökön a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, illetve a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének közös konferenciáján.

Széleskörű együttműködés nélkül nincs erős, családbarát Magyarország
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (b) beszél, mellette Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke (b2), Zsigó Róbert, a családokért felelős parlamenti államtitkár (k), Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatója (j2) és Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke (j) a KINCS, illetve a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének közös konferenciáján
Fotó: MTI/Soós Lajos

Zsigó Róbert a Hungarostudy 2021 nevű kutatást bemutató eseményen azt mondta: a kormány 2010 óta a családok megerősítésén dolgozik, és olyan stabil, célzott, rugalmas családtámogatási rendszert hozott létre, amely védi a társadalom alapegységét, a családot.

A kormány idén a GDP 6,2 százalékát, 3500 milliárd forintot fordít családtámogatásra, három és félszer annyit, mint 2010-ben - emelte ki.

A családpolitikai intézkedések között említette a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítését, az eddig 200 ezer fiatal pár életkezdését könnyebbé tevő babaváró támogatást, a 25 év alattiak szja-mentességét és a 13. havi nyugdíj visszavezetését.

A magyar családoknak kiszámíthatóságra, biztonságra van szükségük, ezért fontos, hogy a kormány a jövőben is folytathassa a megkezdett munkát - hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára videóüzenetben arról beszélt: nagymértékben nőtt a házasságkötések száma, emelkedett a gyermekvállalási kedv, valamint jelentősen csökkent a válások és az abortuszok száma.
Ezek az eredmények bizonyítják, hogy a családtámogatási rendszer sikeres - mondta.

Az államtitkár szerint a családtámogatások mellett a lelki erősítés, a közösségek erősítése és a hagyományos értékek megtartása is nagymértékben hozzájárult a családok megerősödéséhez.

Fűrész Tünde, a Kincs elnöke nyitóbeszédében az intézet névadójáról megemlékezve azt mondta: Kopp Mária, aki pénteken lenne 80 éves, pszichiáterként évtizedeken át kutatta a magyarok lelki állapotát, és megalapította a népesedési kerekasztalt, amely javaslatokat fogalmazott meg a demográfiai kihívások megoldására.

A javaslatok nagyrésze mára megvalósult: családi típusú adózás van, a gyermekgondozási ellátások rendszere rugalmassá vált, egyre több bölcsődei férőhely van, a fiatalok lakhatásának megoldására létrehozták a családi otthonteremtési kedvezményt, amelynek köszönhetően a családok ötöde új otthonba költözhetett, és nőtt a gyermekvállalási kedv is - közölte.

A Hungarostudy 1998 óta vizsgálja a magyarok lelkiállapotát, az első öt kutatás Kopp Mária vezetésével történt. A Hungarostudy 2021 a Kincs szakmai folyóiratában, a Kapocsban olvasható, valamint megtalálható az e-könyvtárban is, ezen az oldalon - tudatta.

Beszámolt arról is, hogy a Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád által írt, a mindennapokhoz útmutatóval szolgáló, Boldogságkeresés útjai és útvesztői című könyvet hatodik alkalommal adják ki, és ehhez kapcsolódóan pályázatot is indítanak.

A pályázatra olyan szépirodalmi, tudományos írásokat várnak, amelyek kapcsolódnak a könyvhöz és a Hungarostudy témaköreihez - ismertette, hozzátéve: jelentkezni április 3-ig lehet, a nyertesek között pedig 3 millió forintot osztanak ki, valamint a legjobb írásokat könyvben is tervezik megjelentetni.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészség a legnagyobb érték, ezért az intézmény elkötelezett abban, hogy átfogó képet kapjon a magyar lakosság testi és lelki állapotáról. Ez különösen fontos ahhoz, hogy aktívan és hatékonyan lehessen tenni annak javításáért - hangsúlyozta.

Elmondta: az egyetem 2020-ban kötött együttműködési megállapodás Kinccsel, amelynek részeként idén közösen végezték el a Hungarostudy vizsgálatot.

A kutatásból többi között kiderült, hogy a házasságban élők elégedettebbek magukkal és az életükkel, valamint a családalapítás iránti igényük is sokkal magasabb, továbbá, hogy fontos a társas támogatás, a testvérkapcsolatok, valamint a munka és a magánélet összeegyeztethetősége - ismertette a rektor.

Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatója azt mondta: a reprezentatív kutatás szerint nőtt a gyermekvállalási kedv, már ötből négy tervezett gyermek megszületik. A gyermekvállalásra azok a 18-40 év közötti nők a leghajlandóbbak, akiknek már van egy gyermekük, és pozitív szülésélményük volt - tette hozzá.

Engler Ágnes, a Kincs tudományos elnökhelyettese tudatta: a kutatás eredményei alapján az látható, hogy a magyarok kétgyermekes családmodellben gondolkoznak.

A válaszadók átlagosan 1,9 gyermeket szeretnének, ami megegyezik a 2013-as eredményekkel - mondta, hozzátéve: a három gyermeket tervezők aránya viszont jelentősen nőtt.

A gyermektelen megkérdezettek több mint kétharmada mindenképp szeretne gyermeket, és a válaszadók több mint 60 százaléka azt mondta, hogy az elkövetkezendő öt évben tervei szerint biztos érkezik gyermek a családba - ismertette az eredményeket.

Hozzáfűzte: utóbbit a házasok 95, az élettársi viszonyban élők 90 százaléka állította, de az egyedülállók is nagy arányban így gondolták.

A gyermekvállaláshoz szükséges legfontosabb feltételek között a biztos munkahelyet, jövedelmet, családbarát munkahelyet, majd a megfelelő egészséget, társas, szülői, baráti támogatást jelölték meg. Hátráltató tényezőnek tartják a megfelelő pár megtalálását és a párkapcsolatan felmerülő problémákat - közölte.

Tudatta azt is: a megkérdezettek több mint 85 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy „sokkal szívesebben vagyok magyar állampolgár, mint bármilyen más ország állampolgára”.

Kapcsolódó írásaink