Belföld

Kigyomlálatlan gyűlölet: gyomorforgató jobbikos összeesküvés-elmélet

Steinmetz Ádám kampányfőnöke, a párt régiós igazgatója zsidó dögkeselyűkről írt korábban

A Jobbikban továbbra is jelen vannak a náci és neonáci elméletek hívei – ezt támasztja alá a Drót.info hírportál által ismertetett régebbi poszt, amelynek szerzője most is vezető pozíciót tölt be a pártban. Eközben már a baloldali média is támadja Márki-Zay Pétert, a kapitány pedig még mindig nem érti, mi a probléma azzal, ha valaki számon tartja, ki zsidó.

Kigyomlálatlan gyűlölet: gyomorforgató jobbikos összeesküvés-elmélet
Kesztyüs Attila szerint a pénzt szimatoló üzletemberek titokban a magyarok kiirtásán dolgoznak
Fotó: Kesztyüs Attila Facebook-oldal

Zsidó „dögkeselyűkről” írt korábban Kesztyüs Attila, a Jobbik Somogy megyei régiós igazgatója, aki a 2018-as országgyűlési választást Steinmetz Ádám kampányfőnökeként csinálta végig, és jelenleg is ezt a tisztséget tölti be.

A Drót.info tegnap hívta fel a figyelmet Kesztyüs 2012. május 12-i, A fényes gomb című posztjára, amely az utóbbi idők egyik legvisszataszítóbb zsidóellenes összeesküvés-elmélete, a vérvádat leszámítva felvonultatja az összes antiszemita toposzt – állapította meg a portál.

A jobbikos politikus alaptézise, hogy „a dögkeselyűvé változó, jellemtelen és pénzt szimatoló” zsidó üzletemberek titokban Magyarország ellopására szövetkeznek. Mivel az Egyesült Államok közel-keleti érdeklődése lanyhult, ezért Izraelnek vége, a zsidók új célországot keresnek, és ezt hazánkban találják meg. A zsidó térfoglalás után a magyarságot rabszolgasorba taszítják, ráadásul mi, magyarok túl sokan vagyunk, „elég lenne hárommillió is rabszolgának”, ezért a magyarság fennmaradó részét megmérgezik, vagy a melegpropaganda terjesztésével elérik, hogy „nem szaporodik a magyar.

Ki írtja (sic!) önmagát.” A régiós igazgató írása ezen a ponton érinti Rig Lajos – a Jobbik tapolcai országgyűlési képviselője – elméletét, miszerint a cigányság a zsidók biológiai fegyvere, velük végeztetik el a magyarság kiirtásának piszkos munkáját, majd a cigányságot is kitelepítik „az üres Izraelbe, hadd legyen az araboknak is örömük benne”. Végül Kesztyüs olyan ellenállási stratégiákat kínál fel, mint hogy „nem dolgozunk zsidó cégeknek”.

A Drót.hu felidézi, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök a Válasz Online-nak 2020 márciusában azt mondta: „A Jobbikban megtűrtük ezeket az [antiszemita] elhajlásokat korábban. Most meg már nem.” Ennél is tovább ment Steinmetz Ádám, amikor Márki-Zay Péterrel közösen tartott marcali fórumán tavaly decemberben úgy fogalmazott: „Az uszító gyűlöletbeszédet a közéletből egyszerűen ki kell gyomlálni.

És ebben én szeretnék személyes jó példával előállni.” Jakab Péter és Steinmetz Ádám tehát a szavak szintjén egyértelművé tették, sem a Jobbikban, sem pedig a hazai közéletben nem tűrik meg az antiszemita elhajlásokat és az uszító gyűlöletbeszédet. A portál ennek kapcsán megkereste Steinmetzet, hogy szerinte uszító gyűlöletbeszédnek minősül-e a Kesztyüs Attila által megosztott antiszemita szöveg, illetve kezdeményezi-e Kesztyüs Attila Jobbikból történő azonnali kizárását.

Márki-Zay Péter múlt vasárnapi élő bejelentkezésében egyrészt leszögezte: „a Jobbikkal együtt fogunk építeni egy mindenféle gyűlöletkampánytól, gyűlölködéstől és előítélettől mentes Magyarországot”, majd nem sokkal később közölte, „a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”. A baloldal miniszterelnök-jelöltje nyilvánvalóan azóta sem érti, mi a probléma azzal, hogy ő számon tartja, ki a zsidó és ki nem az.

Amikor kedd este az ATV-ben Rónai Egon műsorvezető felvetette Márki-Zaynak, hogy szavai felháborodást váltottak ki, a politikus vitába szállt vele, közölte: „Szokjanak hozzá, hogy őszintén fogjuk kezelni ezeket a kérdéseket is.” Rónai megkérdezte: „De ez miért téma? Ez nem őszinteség, ez tapintatlanság.” Márki-Zay: „De ez őszinteség. Mi a tapintatlanság, bocsánat?” Rónai: „Zsidózni.” És ez így folyt még hosszú, kínos percekig.

Kapcsolódó írásaink