Belföld

Zétényi Zsolt tanulmánya a kommunizmus elhallgatott áldozatairól

Civil összefogás

Akik 2022-ben a parlamenti választásokon hatalomra készülnek, azoknak a kezéhez és felmenőik kezéhez vér tapad – jelentette ki ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) tegnapi sajtótájékoztatóján.

Zétényi Zsolt tanulmánya a kommunizmus elhallgatott áldozatairól
Lomnici Zoltán alkotmányjogász
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az eseményt abból az alkalomból rendezték, hogy bemutatták Zétényi Zsolt jogász, volt MDF-es országgyűlési képviselő tanulmányát a kommunizmus eddig elhallgatott áldozatairól. Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖKA keretében működő Civil Igazságtételi Bizottság elnöke felidézte: Zétényi Zsolt nevéhez fűződik több – az 1990-es évek elején kidolgozott – igazságtételi törvény.

Azok célja az volt, hogy a kommunista bűnösöket – legalább részben – bíróság elé állítsák, és jogilag is igazságot szolgáltassanak a kommunista rendszer áldozatainak, mártírjainak, jogfosztottjainak. „Ezt akkor megakadályozták” – tette hozzá. Ismertetése szerint Zétényi tanulmánya a fellelhető adatok alapján azon elpusztított magyarok becsülhető számát igyekszik megmutatni, akik országhatáron belül vagy azon kívül a kommunista államhatalom vagy a kommunista eszmeiség által vezérelt személyek önkényének, koholt pereknek, fegyverhasználatnak, verésnek, kényszervallatásnak és munkatábori körülményeknek estek áldozatul.

Zétényi a részletekről közölte: az 1919-es vörösterrornak 365 és 590 közötti halálos áldozata volt. Szintén a kommunista bűnök közé sorolta, hogy a szovjet–orosz hadsereg ezres-tízezres nagyságrendben mészárolt le magukat megadó, fegyvertelen hadifoglyokat.

Kapcsolódó írásaink