Belföld

Sikeresek az oltási akciók

Mind a huszonkét vizsgált szennyvízmintában kimutatható a koronavírus omikron variánsa

A beoltottak száma 6 294 707, közülük 6 033 675-en a második, 3 292 175-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták – közölte a Koronavirus.gov.hu. A kormányzati portálon azt írták, 3382 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 69 beteg, az aktív fertőzöttek száma 113 160-ra emelkedett, kórházban 2932 főt ápolnak, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen.

Sikeresek az oltási akciók
György István szerint nemzetközi ta-pasztalatok elemzése alapján hamarosan döntés születik arról, hogy szükséges-e a negyedik vakcina
Fotó: MH/Purger Tamás

Kedden megérkezett a harmadik szállítmány a Pfizer gyermekek oltásához való vakcinájából. Már hetvenegyezer gyermeket regisztráltak a szülők oltásra, és 56 ezer gyermek fel is vette azt – jelezték.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte, a magyarországi koronavírus-megbetegedések 29 százalékát az omikron variáns okozza. Az 5–11 éves gyerekek oltásáról elmondta, bővítik e korosztály oltási lehetőségeit is, hiszen hétfőn beteltek a foglalható helyek. Így lehetővé teszik a gyerekek számára szombati napokon az időpontfoglalás nélkül történő oltakozást – ismertette.

Kifejtette, eddig három mintában mutatták ki az influenza A vírust, vélelmezhető, hogy idén sem lesz járvány, ugyanakkor az influenzafertőzés csúcsa a ja-nuár végi, február eleji időszakra esik – húzta alá. Jelezte, az idei szezonban rendelkezésre álló, felnőtteknek szánt 1,3 millió adag, térítésmentes oltóanyag fele, míg a gyermekeknek adható vakcinamennyiség 60 százaléka fogyott el.

György István, az oltási munkacsoport vezetője kiemelte, a januári oltási akció első három napján több mint 135 ezer vakcinát adtak be, amelyek több mint kétharmada harmadik oltás volt. Emlékeztetett, januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton várják az oltakozni vágyókat előzetes regisztráció nélkül. Az operatív törzs részletesen foglalkozott a negyedik oltás kérdésével, jelenleg a nemzetközi tapasztalatokat elemzik, és ezek alapján hamarosan döntés születik arról, hogy szükség lesz-e rá – mondta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Tájékoztatása szerint stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szenny-vízben. Mind a 22 vizsgált mintában kimutatható volt az omikron variáns.

Kapcsolódó írásaink