Belföld

Merkely Béla: A vakcina az oltottaknál várhatóan megszelídíti a vírus okozta kórképet

Az esetszámok robbanásszerű növekedésére kell számítani

A Semmelweis Egyetemen beadták az ötszázezredik koronavírus elleni vakcinát – közölte az intézmény szombaton.

Merkely Béla: A vakcina az oltottaknál várhatóan megszelídíti a vírus okozta kórképet
Merkely Béla beadta az ötszázezredik vakcinát az orvosi egyetemen
Fotó: MH/Semmelweis Egyetem

Az egyetemen 2020. december 26-án – az országban elsők között – kezdődött meg a vakcináció, és ezt követően is mindig azonnal reagáltak az olthatók körének bővülésére. Az intézmény most érte el a félmilliomodik oltott pácienst. A Semmelweis Egyetem közleménye idézi Merkely Béla rektort is, aki a harmadik oltás felvételének fontosságára hívta fel a figyelmet az omikron variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt.

Hangsúlyozta: a vakcina az oltottak esetében várhatóan megszelídíti a vírus okozta kórképet, védőhatása stabilan magas szintű a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulása ellen, jelentősen csökkenti a kórházba kerülés, illetve a halálos kimenetelű fertőzés kockázatát. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a 65 év felettiek, az onkológiai, kardiológiai és cukorbetegséggel, valamint a jelentős túlsúllyal küzdők nehezebben tudják legyőzni a betegséget.

„A vírus korábbinál gyorsabb terjedése miatt az esetszámok robbanásszerű növekedésére kell számítani, az oltatlanok pedig még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint eddig. Mindenkit buzdítok a harmadik oltás felvételére, mert csak ezzel lehet esélyünk az egészség és a munkaképesség megőrzésére” – emelte ki Merkely Béla.

A nemzetközi tapasztalatokból az látható, tette hozzá, hogy a vakcinák a korábbi variánsokhoz képest az omikron esetében kevésbé nyújtanak védelmet magával a fertőzéssel szemben, ugyanakkor, ha kialakul az oltottaknál a Covid-19, az jellemzően csak enyhébb lefolyású, szezonális felső légúti kórkép formájában jelenik meg, és nem a szervezetet komplexen érintő súlyos betegségként. „A teljes körű, azaz három oltás legfontosabb előnye tehát, hogy minimálisra csökkenti a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulását, a kórházba kerülés és a halálozás rizikóját” – szögezte le a rektor.

Januárban a kórházi központi oltóhelyeken és járásonként egy szakrendelőben időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztráció-val minden csütörtök és péntek délután, valamint szombati napokon várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Az akcióra a múlt hét végén is sor került.

„Szokatlan tünetek is jelezhetik, hogy megfertőzött valakit a koronavírus” – figyelmeztetett Mangó Gabriella háziorvos. Az ATV Híradójának azt mondta, akár kötőhártya-gyulladás, csontfájdalom, éjszakai izzadás vagy gyengeség is lehetnek a koronavírus tünetei, illetve jelezhetik a fertőzés jelenlétét a szervezetben. Mint közölte, az Egyesült Államokban arról is beszámoltak, hogy az omikron variáns alvási paralízist okozott, főleg a gyermekek esetében. A háziorvos szerint az omikron nem feltétlenül szaglásvesztéssel jár, mint az eredeti koronavírus-variáns, hanem akár krákogással.

Kapcsolódó írásaink

Tüntetések Európában

ĀKoronavírus. A covid új változatát – amely a delta és az omikron törzsek hibridje – fedezték fel Cipruson, és mint a helyi egyetem közölte, a mutánst deltakronnak nevezték el