Belföld

Hazánk rendezett ország az európai „nagy rendezetlenségben”

Fidesz: Nem enyhül a migrációs nyomás a déli határon, meg kell állítani a bevándorlást

Gyurcsány Ferenc annak ellenére bírálja a magyar kormány menekültpolitikáját, hogy naponta két-háromszázan próbálnak illegálisan bejutni hazánkba.

Hazánk rendezett ország az európai „nagy rendezetlenségben”
Március 15-én újra lesz Békemenet – jelentette be Orbán Viktor tegnap
Fotó: MH/Purger Tamás

„Mindenkit meg fogunk akadályozni, aki ellenőrzés nélkül akar bejönni a területünkre, az országunkba” – írta a miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán. Orbán Viktor szerint „most az európai nagy rendezetlenségben egy rendezett ország van. Ez Magyarország.”

A migrációs nyomás továbbra is erős hazánk déli határán. A Police.hu összesítése szerint a szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. január 7-én összesen 208 határsértőt tartóztattak fel, és 154 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben, míg a tegnapi tájékoztatás szerint január 8-án 232 határsértés és 47 illegális belépési kísérlet történt. A szombatra vonatkozó összesítés része, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai késő este ellenőriztek egy tehergépkocsit az M1-es autópályán.

A járművet egy 26 éves lengyel sofőr vezette, rakterében 18 fő magát afgán és 2 fő indiai állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. A rendőrök a sofőrt és utasait elfogták, és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították. Tegnap még virradat előtt nyolc nagyobb csoportban 143 illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök Csongrád-Csanád megyében. Ezt követően egy tíz- és egy tizenkét fős csoportot is találtak, amelynek tagjai szír és afgán állampolgároknak vallották magukat, majd napközben sem enyhült a nyomás: a Police.hu beszámolója szerint átlagosan kétóránként fogtak el tíz-tizenkét fős csoportokat, akik illegálisan próbálták átlépni a határt.

Mindeközben a baloldal vezetője újra hitet tett a bevándorláspárti politika mellett – írta közleményében a Fidesz arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc úgy véli, a kormány menekültpolitikája „embertelen” és „elfogadhatatlan”. A kormánypárt szerint Brüsszel és a magyar baloldal továbbra is ösztönözni akarja a bevándorlást, nem pedig megállítani azt, ezzel pedig „veszélyeztetné Magyarország és a magyar emberek biztonságát”. Kitartunk amellett, hogy Magyarország biztonsága érdekében a bevándorlást meg kell állítani, a határokat meg kell védeni, a kvótákra pedig nemet kell mondani – áll a közleményben.

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”

A miniszterelnök a közösségi oldalán jelentette be, hogy március 15-én újra Békemenet lesz. A kép mellé Orbán Viktor azt írta: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.” Legutóbb tavaly október 23-án rendeztek Békemenetet Budapesten, ahol a résztvevők a 2006-os rendőri túlkapások útvonalán haladtak végig.

Csizmadia László, a CÖKA Kuratóriumának elnöke a közelmúltban elmonda: a Békemenet bizonyította, hogy az emberek ki tudnak állni saját sorsuk kérdése mellett, és a pandémia idején is 340 ezren részt vettek a rendezvényen. A márciusi alkalomra a szervezők közel 680 ezer embert várnak. Az eseményre néhány napja Varga Judit igazságügyi miniszter is felhívta a figyelmet: „Legyünk ott minél többen! A haza minden előtt!” – emelte ki.
(VT)

Kapcsolódó írásaink