Belföld

Csupán Karácsony-i mese a kormányzati kivéreztetés

Kiszervezéssel, gyatra kivitelezésű felújítással, végeláthatatlanul csúszó beruházással herdálja a közpénzeket az összbaloldali vezetésű rákospalotai önkormányzat

Budapest XV. kerületében jártunk utána annak, hogyan is fest a baloldali önkormányzatok állítólagos kivéreztetése. A lapunknak nyilatkozó Pintér Gábor fővárosi képviselő által ismertetett esetek azt példázzák, hogy a valóság köszönő viszonyban sincs Karácsony Gergely főpolgármester narratívájával.

Csupán Karácsony-i mese a kormányzati kivéreztetés
Pintér Gábor számos esetet sorolt, ami cáfolja a fővárosi politikusok érveit
Fotó: MH/Katona László

A tavalyi esztendő az ellenzék – Karácsony Gergely által meghonosított – narratívája szerint a baloldali vezetésű önkormányzatok politikai célú kivéreztetéséről szólt. Pintér Gábor fideszes fővárosi képviselő segítségével – aki a kormánypártok polgármesterjelöltje volt a 2019-es helyhatósági választáson – megpróbáltuk feltérképezni Budapest XV. kerületében, vagyis a Rákospalotát, Újpalotát és Pestújhelyt magába foglaló 85 ezer lakosú városrészben, hogyan festett ez a „kivéreztetés”.

A kerület vezetője, a DK-s Cserdiné Németh Angéla a járványhelyzet idején – amikor nem ült össze a képviselő-testület – egyszemélyi döntést hozott a közterület-fenntartással kapcsolatosan, és a városrész területének kétharmadát érintően egy külsős céget bízott meg a feladattal. Tudni kell, hogy az önkormányzatnak van saját közterület-fenntartó cége is, amely 2020-ban hétszázmillió forintért végezte el ezt a munkát. Az átszervezés után, 2021-ben a fenntartás kilencszázmillió forintba került, ám a kerület közterületei egyáltalán nem lettek szebbek, gondozottabbak, rendezettebbek – mondta Pintér Gábor.

További példaként említette, hogy a kormány 630 millió forint támogatást adott a Hősök úti háziorvosi rendelők felújítására, amelyhez az önkormányzatnak nagyjából százmillió forintos önrészt kell hozzátennie. A 2020 decemberében megkötött szerződés szerint az átadási határidő tavaly november 30-a lett volna, ám a beruházás befejezésére még hónapokat kell várni. Az önkormányzat egy olyan beruházóra bízta a felújítást, amelynek valódi munkaereje nincs, referenciával nem rendelkezik, sőt ki nem fizetett alvállalkozókról is pusmognak. A kivitelezési hiba miatt beázott a tető, a konnektorokból folyt a víz, leszakadt az állványzat. Mindezek után Hajdu László, a kerület gyurcsányista országgyűlési képviselője azt állította a parlamentben, hogy a felújítást azért nem lehetett sikeresen elvégezni, mert a kormány megemelte a minimálbéreket, így nem lesz rá pénz… A minimálbér-emelés teljes önkormányzati szinten egyébként csupán negyvenmillió forintot jelent.

Pintér Gábor beszámolt arról is, hogy a kerület másfél milliárd forintot nyert egy szociális városrehabilitációs pályázaton, már a szerződést is megkötötték az unió-val, majd Cserdiné Németh Angéla polgármester úgy döntött, ez a beruházás túl nagy önrészt igényel, ezért a pályázattól visszaléptek. A fejlesztés utak, járdák, parkok és önkormányzati lakások felújításáról, valamint a térfigyelő kamerák hálózatának bővítéséről szólt.

Az újpalotai lakótelepen az Erdőkerülő út–Zsókavár utca felújítása Pintér Gábor szerint igazi ezópuszi tanmese, amelyet a híres ókori görög meseköltő is csak irigyelhetne. Ennek a beruházásnak a megvalósítására 2020 októberében fogadta el az előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés, Karácsony Gergely főpolgármester saját hatáskörben a költségvetésbe is belefoglalta ezt a témát. Tavaly nyárig azonban nem történt semmi, interpellációjára Pintér azt a választ kapta, hogy műszaki okai vannak a csúszásnak. Közben persze a költségek is megnőttek, erre történő hivatkozással a kerület jelentős pluszforrást kért. A főváros ezt megszavazta, de azóta sem kezdődött meg a felújítás, a lakosság csak ígéreteket kap, de még a közbeszerzési eljárást sem sikerült kiírni.

A hajléktalanügy megoldását pedig az hátráltatta, hogy a testület baloldali frakciója kért még kétmillió forintot egy tanulmány elkészítésére, noha néhány évvel ezelőtt már elkészült a hajléktalanok reaktiválási mintaprogramja, ami azonban a fiókba került. Ahelyett, hogy elővették volna, kértek újabb kétmilliót, hogy majd egyszer csinálhassanak valamit – tette hozzá Pintér Gábor.

Kapcsolódó írásaink

„A szivárványkoalíció foglya Karácsony”

ĀA főpolgármester számára az a fontos, hogy egy erős közjogi pozícióban tudjon küzdelmet folytatni a kormánnyal. Csakhogy a városvezetői feladatait nem látja el – mondta Pintér Gábor