Belföld

„A szivárványkoalíció foglya Karácsony”

A főpolgármester számára az a fontos, hogy egy erős közjogi pozícióban tudjon küzdelmet folytatni a kormánnyal. Csakhogy a városvezetői feladatait nem látja el – mondta Pintér Gábor

Karácsony Gergely arra játszik, hogy semmi olyan ne történjen a fővárosban, ami összefüggésbe hozható a kormánnyal, mert a sikerben nem szeretne osztozni. Ez egy jól felépített marketingstratégia – mondta lapunknak Pintér Gábor,
a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselője. Kijelentette: a főpolgármester jól eladható arc, ám mögötte ott vannak a Gyurcsány-korszakból megörökölt közpénztolvajok.

„A szivárványkoalíció foglya Karácsony”
Pintér Gábor: Az elhárító mechanizmusok müködtetésében profi Karácsony, a Pesti úti idősek otthonában történt tömeges haláleset kapcsán is másra próbálta hárítani a felelősséget, holott az intézmény fenntartója a főváros
Fotó: MH/Katona László

– Hogyan értékeli fővárosi képviselőként a múlt esztendőt?

– Furcsa év volt, a járvány okozta veszélyhelyzet miatt is. Miközben a parlament a járvány első hullámában is folyamatosan ülésezett, és a miniszterelnök a baloldali képviselők kérdéseinek kereszttüzében állt, addig Karácsony Gergely főpolgármester mentesült az érdemi számadás alól. Hiába tettünk fel írásban kérdéseket a főpolgármesternek, hiába próbáltunk információkhoz jutni, ez legtöbbször nem sikerült. A bizottságokban, illetve a fővárosi önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiban próbáltunk élni ellenőrzési jogosítványainkkal, nem túl nagy sikerrel. Karácsony és stábja ebben, az elhárító mechanizmusok működtetésében profi. Az is szembetűnő volt számunkra, hogy a főpolgármester az őt támogató, a többséget alkotó baloldali pártok frakcióinak a foglya. A DK, az MSZP, néha a Momentum is kihátrált a főpolgármester előterjesztése mögül. Amikor pedig nyilvánvalóan valamilyen zűrös ügyről vagy lopásról volt szó, mint például a BKV busztendere, akkor elkezdődött a titkolódzás, mellébeszélés. Ez utóbbi különösen aljas, pofátlan lopási kísérlete volt a baloldali városvezetésnek, amit már mentegetni sem nagyon tudtak.

– Mivel a Fővárosi Közgyűlés nem ülésezett a rendkívüli jogrendben, Karácsony jórészt egyedül irányította a fővárost. Milyen jelei voltak annak, hogy mégis a szivárványkoalíció foglya?

– Sok példát lehetne említeni. Ilyen volt Gajda Péter kispesti polgármester megválasztása egy közgyűlési bizottság élére. A Momentum zúgolódott is, de Gajda az MSZP-frakció tagja, és a szocialista frakcióval Karácsony nem mert ujjat húzni, tartva attól, hogy elfogy mögüle a törékeny közgyűlési többség. Ugyanakkor semmilyen előrelépés nem történt tavaly a fővárosban. Ezt még a baloldali véleményvezérek közül is többen elismerték. Látni kell azt is, hogy a Karácsony-féle narratíva lényege éppen az, hogy a kormány minden módon akadályozza a munkáját, elvonják tőle a forrásokat. Ezzel csak két baj van. Az egyik, hogy nem igaz. A másik az, hogy Budapest minden viszonylatban az ország leggazdagabb önkormányzata. Amit pedig számonkérnek rajta, hogy ezt vagy azt miért nem tesz meg, nem pénzkérdés, ezt láthattuk a Lánchíd esetében is.

– Mire gondol?

– Karácsony kifejezetten arra játszik, hogy semmi olyan ne történjen a fővárosban, ami sikerként összefüggésbe hozható a kormányzati szerepvállalással. Ez jól felépített marketingstratégia nála. Ilyen volt a 3-as metró meghosszabbításának ügye Káposztásmegyerig. Ez a kormány nélkül nem valósítható meg. Ezért a főpolgármester inkább azt mondja, nem kell. Talál mást, ami ennél fontosabb. Azt javasolja, inkább a 14-es villamos útvonalát kellene meghosszabbítani a Deák térig. Ő is tudja, hogy ezt a közbeszerzések időigényessége miatt a 2022-es választásig úgysem lehet megvalósítani, így nem kell a sikerben sem osztoznia a kormánnyal. A Lánchíd ügye is arrafelé halad, hogy lehetőleg a választásokig ne is legyen teljesen felújítva. Meg­győződésem, hogy nem képességbeli hiányról van szó Karácsony esetében. Ő valójában a közösségi médiában tud az őt támogatókhoz szólni, úgy is, hogy városvezetői teljesítménye nincs. Kampányszlo­geneket pufogtatni tud, jól eladható arc, amit a választók bevesznek. Mögötte azonban ott vannak a Gyurcsány-korszakból megörökölt közpénztolvajok, akik éhesen rávetették magukat a főváros különböző cégeire. Számára nem az a fontos, hogy a fővárossal mi történik, nem az a lényeges kérdés, hogy lesz-e valahol biciklisáv vagy sem. Neki az a fontos, hogy a kormánnyal szemben erős közjogi pozícióban tudjon küzdelmet folytatni. Az egyetlen érdemi dolog, amit egy év alatt tett a nagykörúti biciklisáv meg az Andrássy úti buszsáv felfestése.

– Ami azt illeti, a budapesti autósoknál sem Karácsony nyerte meg a politikai küzdelmet, és még jó sok helyen szerzett magának ellenségeket. Sőt, kinyilvánította azt is, hogy nem kíván miniszterelnök-jelölt lenni, csupán a budapestieket szolgálni.

– Ezzel ellentétben mást sem csinál, csak a kormányt támadja. Amit mond, meg amit tesz, az szöges ellentétben áll egymással. Azt a jogot persze nem szabad elvitatni egyik politikustól sem, hogy próbál politizálni. Az, hogy Magyarországon
ő az egyik legnagyobb közjogi pozíciót betöltő politikus, objektív tény. Azon tehát, hogy politizál, nem kell megsértődni. Azon sem, hogy szembehelyezkedik a kormányzati politikával, ez a demokrácia természetes velejárója. A probléma nem ez, hanem az, hogy a városvezetői feladatait nem látja el. Olyan mértékben semmiképp nem, hogy azzal a fővárosban élő embereket szolgálná.

– Zuglói polgármesterként alkalmatlan volt. Főpolgármesternek miért lenne alkalmas?

– Akár alkalmas is lehetne, ha nem lenne a közgyűlésben lévő szivárványkoalíció foglya. Hiszen egyik baloldali frakció nélkül sincs többsége a közgyűlésben. A Lánchídnál például arra hivatkozott, hogy a kormány még nem utalta át a hatmilliárd forintot. Holott szerződés van arról, hogy ezt csak akkor kell a kormánynak megtennie, amikor a beruházás befejező fázisához érkezik, ami 2022 előtt biztos, hogy nem esedékes.

– A Lánchíd felújításával kapcsolatos teszetoszaság a szimbóluma lehetne a kudarcainak.

– Főként úgy, hogy még szerződés sincs a felújításra, és már több mint egy év eltelt a ciklusból. Most éppen az új közbeszerzési eljárást írták ki úgy, hogy a műszaki tartalmat csökkentették. Az alagutat már nem akarják felújítani, a híd alatt futó villamospályát sem. Az idő előrehaladtával viszont a költségek nőni fognak. Ha már egy évvel ezelőtt kiírták volna a közbeszerzést, akkor a nyertes vállalkozót is kötné a szerződéses ár. De nemcsak a Lánchídról van szó. Karácsony a Pesti úti idősek otthonában történt tömeges haláleset kapcsán is másra próbálta hárítani a felelősséget, holott az intézmény fenntartója a főváros. A BKV-busztenderen arról ment a polémia, hogy a nyertes létező cég volt-e vagy sem, volt-e busza vagy sem. Illetve hogy Budapesten hány biciklisávot fessünk fel, kell-e biciklisáv az Andrássy útra vagy sem. Gyakorlatilag erre a három gócpontra lehet a teljes 2020-as évet felhúzni.

– Eredmény semmi, de a kormánnyal szembeni harcban mindig lehet újabb frontokat nyitni. A koronavírus-járvánnyal szembeni fővárosi védekezés ugyanerről szólt, nem?

– Minden mindennel összefügg. Amikor Hassay Zsófia fideszes fővárosi képviselő, Terézváros volt polgármestere azzal állt elő, hogy legyenek a buszmegállók mellett kézfertőtlenítési pontok, lesöpörték azzal, hogy nincs rá fedezet. Ugyanakkor a másik oldalon százmil­liókat dobnak ki az ablakon. Ezek az ügyek nyilvánvalóan csak arra jók, hogy el lehet terelni a figyelmet a BKV-tenderről vagy a koronavírus-járván­nyal szembeni védekezésről, az idősotthonok védelmi intézkedéseinek hiányosságairól.

Kapcsolódó írásaink