Belföld

Újabb meghiúsult fejlesztés Rákospalotán

A baloldali városvezetés veszni hagyta a Lelki Egészségközpontot, visszautasította a megítélt több száz milliós forrást

Sorra maradnak el Budapest XV. kerületében a korábban a fideszes városvezetés által előkészített egészségügyi fejlesztések.

Újabb meghiúsult fejlesztés Rákospalotán
László Tamás: Ez nem hiba, hanem mérhetetlen bűn a kerületiekkel szemben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Sajnálattal vettem tudomásul, hogy hiába döntött a kormány az Egészséges Budapest Program keretében a volt Észak-pesti Kórház területén egy Lelki Egészségközpont létesítéséről még 2017-ben, a XV. kerületi önkormányzat a saját testületi határozatában megállapított határidőig, vagyis 2020 végéig sem jutott el odáig, hogy a kormánnyal együttműködési megállapodást kössön a megvalósításra” – írta közösségi oldalán Pintér Gábor fideszes fővárosi képviselő. Ennek oka, hogy a Cserdiné Németh Angéla baloldali polgármester által vezetett kerület nem biztosította a saját, mindössze tízszázalékos forrást a fejlesztéshez – tette hozzá. Felidézte, a kormány tavaly 630 millió forint támogatást ítélt meg a XV. kerületi egészségügyi alap- és járóbeteg-ellátás fejlesztésére.

A baloldal harminc éve hagyja lepusztulni a volt Észak-pesti Kórházat is – jegyezte meg Pintér.

A kerület korábbi országgyűlési képviselője és fideszes polgármestere, László Tamás ennek kapcsán arról ír, nem ez az első meghiúsult egészségügyi beruházás a Rákospalotát, Újpalotát és Pestújhelyet felölelő városrészben. Az Észak-pesti Kórház két épületében a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben tervez­ték megvalósítani a felsőoktatási intézményt, amelyben a Közép- és Kelet-európai Hagyományos Kínai Orvoslás Oktató-, Gyógyító- és Kutatóközpont helyi bázisa jött volna létre. Az Idősek Átmeneti Gondozóháza is a területen kapott volna helyet, már az építési engedély is megvolt, ám miután a baloldal 2014 végén átvette a kerület irányítását, ezekből semmi nem lett. Megemlítette az Összművészeti Közpon­tot is, ami a volt kápolnában és a mellette lévő épületben létesülhetne.

„A volt Észak-pesti Kórház 11-es számú épületébe tervezett Lelki Egészségközpontot még jómagam gründoltam országgyűlési képviselőként Cserháti Péter miniszteri biztossal, aki akkor az Egészséges Budapest Program felelőse volt. Ennek már több éve. Az, hogy azóta nem történt semmi az önkormányzat részéről, nem hiba, hanem mérhetetlen bűn. Bűn a lelki betegségekben szenvedő kerületi lakosokkal szemben. Az, hogy a polgármester és csapata az erre a célra megítélt több száz milliós forrást visszautasította a kormánnyal kötött megállapodás meghiúsításával, az egész kerület arcul csapása” – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink