Belföld

Az ötödik lehet az utolsó járványhullám

Merkely Béla: Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg kevesebb ilyen eset lesz, mint a harmadik, negyedik hullámban

Tovább emelkedik az aktív fertőzöttek száma, miközben az újabb oltási akció első napján 34 ezren kérték a vakcinát, a legtöbben ezúttal is már a megerősítő oltásért mentek.

Az ötödik lehet az utolsó járványhullám
Teljes védelmet csak a harmadik oltás adhat a vírus ellen
Fotó: MTI/Balázs Attila

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, az omikron variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás adhat. A szakember hozzátette, elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron variáns okoz, és fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámra lehet számítani, de az oltottaknál jellemzően csak enyhe, felső légúti megbetegedést – orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat – okoz.

Az oltatlanok közül többen kerülhetnek kórházba, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek száma, mint a harmadik, negyedik hullámban – fűzte hozzá. Később az M1 aktuális csatornán felhívta a figyelmet arra, hogy a médiában megjelenő hamis hírek jelentősen rontják az oltási aktivitást, így növelik az esetszámokat és a halálozás valószínűségét, ezért csak hiteles forrásból szabad tájékozódni. A koronavírus elleni oltás az egyedüli megoldás, amellyel a kórházba kerülés valószínűségét jelentősen csökkenteni lehet – hangsúlyozta.

Rusvai Miklós virológus a Portfoliónak kiemelte, az omikron variáns gyors terjedése miatt már májusra olyan magas átimmunizáltságot okozhat Magyarországon, hogy az ötödik hullám lehet az utolsó nagy hullám idehaza. A szakember szerint mivel az omikron enyhébb megbetegedést okoz, mint a delta variáns, az ötödik hullám nem terheli majd le olyan mértékben az egészségügyi rendszert, mint az eddigi legsúlyosabb hullám, és nem is okoz majd olyan sok halálesetet.

Rusvai szerint biztosan kialakul egy patogénebb, azaz súlyosabb lefolyást okozó variáns, de amíg nem képesek gyorsabb terjedésre, addig nem is tudnak annyi megbetegedést okozni. Az omikron adta védelem hatékony lesz a későbbi variánsokkal szemben is, mert a SARS–CoV–2 típusú koronavírus az ACE2-receptorhoz kapcsolódik a tüskefehérjével – magyarázta a lapnak a virológus.

A Koronavirus.gov.hu tegnapi tájékoztatása szerint a beoltottak száma 6 278 355, közülük 6 006 178-an a második, 3 217 724-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. Csütörtökön 6524 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 101 beteg. A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 105 529-re emelkedett, kórházban 3070 főt ápolnak, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. Közölték, hogy újabb oltási akció kezdődött: csütörtökön 34 ezren kérték a vakcinát, a legtöbben ezúttal is már a megerősítő oltásért mentek. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon. Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál – tudatták.

Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményében. A tárcavezető arról számolt be, hogy a tavalyi rendkívül nehéz év egyik legnagyobb sikere a magyar–orosz vakcina-együttműködés volt, amelynek köszönhetően csaknem egymillió embert immunizáltak, így Magyarország elsőként érte el a 60 százalékos oltottsági arányt Európában. Hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés folytatódik most az újabb vakcinatípus bevizsgálásának megkezdésével.

„Amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval” – fogalmazott a miniszter. Kiemelte, hogy az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák, például az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában és Indiában, illetve San Marinóban is használati engedélyt kapott, Szerbiában pedig zajlik a vonatkozó hatósági eljárás.

Kapcsolódó írásaink

Újabb oltási akció kezdődött

Ā6 millió 278 ezer a beoltott, 6524 az új fertőzött és elhunyt 101 beteg - A delta mellett az omikron vírusvariáns is terjed - Merkely: A teljes oltás a három oltás

Oltásellenesség: a baloldal életveszélyes stratégiája

ĀAmit most tesznek, az ugyanúgy bele fog égni a magyarok emlékezetébe, mint ahogy az őszödi beszéd beleégett. Egy kiélezett pillanatban fordulnak a saját országuk ellen, és ezt nem tudják meg nem történtté tenni – fogalmazott Dömötör Csaba