Belföld

Újabb oltási akció kezdődik mától

A flurona nem új koronavírus-mutáció, azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, de ezek nem tudnak rekombinálódni

A harmadik oltás nagyon fontos, hiszen hetven-nyolcvan százalékos védettséget ad – hangsúlyozta Szlávik János. Reményét fejezte ki, hogy az oltásoknak köszönhetően a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát.

Újabb oltási akció kezdődik mától
Kislány oltása Pfizer-vakcinával a fővárosi Heim Pál gyermekkórházban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyarországon a beoltottak száma 6 269 955, közülük 5 990 568-an a második, 3 191 997-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap.

A kormányzati portál tájékoztatása szerint kedden 5270 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 82, többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 101 457-re csökkent, kórházban 3090 főt ápolnak, közülük 307-en vannak lélegeztetőgépen.

Az omikron vírusvariáns hazánkban is terjed, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma a variánsokat vizsgáló minták alapján megállapította, hogy az új fertőzések több mint tizenegy százalékáért ez a mutáció a felelős. Ezért január 6. és 8. között újabb oltási akció lesz, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül lehet felvenni a vakcinát. Januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben, amikor szintén előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet kérni az oltást. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak. Már a 12–17 éves kamaszok megerősítő harmadik oltásához is lehet időpontot foglalni az interneten.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 csatornán elmondta, a flurona nem új koronavírus-mutáció, ez a megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak nincs közük egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni. Mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja: kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást.

A szakember szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várható az esetszámok növekedése. Reméli azonban, hogy az oltásoknak köszönhetően a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát.

Az infektológus beszélt arról is, nem túl optimista a tekintetben, hogy a járvány idén végleg véget érhet. Mint mondta, van olyan nézet, hogy a koronavírus velünk marad, de talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül. A negyedik védőoltással kapcsolatban meg kell várni más országok tapasztalatait, de a harmadik oltás nagyon fontos, hiszen hetven-nyolcvan százalékos védettséget ad – hangsúlyozta Szlávik. Közölte, egyelőre nincs hatékony készítmény a koronavírus gyógyítására. Újabb és újabb készítmények megjelennek ugyan a piacon, de ezek egyike sem csodaszer, nagyon kevés valódi antivirális készítmény létezik, ezért mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni.

Kapcsolódó írásaink