Belföld

Kásler: Csak az oltás véd az omikron ellen

Csak az oltás véd az omikron ellen, ez a variáns lényegesen gyorsabban terjed, mint a koronavírus korábbi mutációi - mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere az interjú során beszélt a vakcinák hatásosságáról, a magyar egészségügyi rendszer helytállásáról, valamint a januári béremelésekről is.

Kásler: Csak az oltás véd az omikron ellen
Kásler Miklós
Fotó: Emmi

Az omikron okozta megbetegedés súlyosságáról, társbetegségek szerepéről viszonylag keveset tudunk, de nap mint nap gyarapodnak az ismereteink - mondta Kásler Miklós. Hozzátette: az omikron esetében is a leghatékonyabb védekezési eszköz az oltás.

Kásler Miklós a vakcinák hatásosságával kapcsolatban mindenkit emlékeztetett: a rendelkezésre álló oltóanyagok mind a fertőzés, mind a halálozás ellen komoly védelmet nyújtottak az eddigi hullámok során, ugyanakkora 4 hónappal az első illetve második oltás felvételét követően a védettségi állapot fokozatosan csökkent. Ezért perdöntő jelentősége van a harmadik oltás felvételének - szögezte le a miniszter.

A tárcavezető vezetésével megalakult az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport cél az, hogy az újabb vírusmutánsok tulajdonságát, fertőzőképességét és klinikai tüneteit hazai körülmények között tudják vizsgálni.

A magyar egészségügy mindegyik hullám esetében helytállt és a legfontosabb beavatkozásokat ellátta - válaszolta Kásler Miklós arra a kérdésre, hogy bírni fogja-e a magyar egészségügyi rendszer a pandémia okozta folyamatos terhelést.

Kiemelte: a koronavírus-járvány hatására például Németországban a daganatos betegek diagnosztikai és terápiás ellátását felfüggesztették. Ilyen Magyarországon egyetlen pillanatig sem fordult elő - mutatott rá a miniszter.

A januári béremeléseseket úgy összegezte: januártól 20 százalékkal emelkedett a kulturális dolgozók, 21 százalékkal a szociális ágazatban dolgozók, az ápolónők és nővérek, százalékkal pedig a pedagógusok fizetése.

2020-hoz képest az orvosok most már 2,5-szeresen, míg a nővérek 2018-as alapbérhez képest 72 százalékkal többet keresnek - ismertette a miniszter, aki szerint a háziorvosokat bevonásával létrejött csoportpraxisok minőségileg legmagasabb csoportja 100 százalékkal több bevételhez jutott, mint a megelőző évben.

Objektum doboz

A magyar lakosság egészségügyi alapellátásnak javítása érdekében a kormány Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter vezetésével megteremtette a háziorvosok számára a praxisközösségek létrehozásának lehetőségét.  

A csoportpraxisok fontosságát úgy foglalta össze, hogy ha egy munkacsoportban több orvos dolgozik, többféle képzettséget tudnak a közös diagnosztikába és terápiába berakni. Ennek az előnyeit az a beteg élvezi, aki ott lakik ebben a körzetben- emelte ki a tárcavezető.

A beszélgetés végén Kásler Miklós elmondta: a magyar kormány kiemelt módon támogatja az 5000 fő alatti településeknek az egészségügyi fejlesztését a világjárvány kellős közepén is. Hangsúlyozta: ez a támogatás 2019 és 2021 között 16 milliárd forintot jelentett ezeknek a településeknek.

Az omikron miatt ismét emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon

Ismét emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, ennek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati honlapon azt írták: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elemzése szerint a magyarországi fertőzések 11 százalékát már ez a vírusvariáns okozza. Az omikron duplázási ideje rendkívül gyors: 1,5-3 nap, ennyi idő alatt megkettőződhet a fertőzöttek száma - emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az omikron okozta megbetegedés súlyosságáról még nem áll rendelkezésre kellő klinikai tapasztalat. Az omikron variáns az eddigi külföldi tapasztalatok szerint kevésbé támadja meg a tüdőt, elsősorban a felső légutakra koncentrálódik. Főként orrdugulás, torokfájás a fertőzés következménye, vagyis náthaszerű tünetekkel jelentkezik - ismertették, kiemelve: "az oltás ez esetben is jelentősen csökkenti a betegség súlyos lefolyásának a kockázatát".

Egyúttal emlékeztettek arra, hogy januárban újabb oltási akció lesz.

Felidézték: 2021. november 26-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus B.1.1.529 variánsát aggodalomra okot adó változatnak minősítette, a variáns az omikron nevet kapta. Eddig 128 országban azonosították az omikron variánst, de a WHO nem zárta ki, hogy ennél több helyen is jelen lehet, ahol nincsenek meg a technikai feltételek a diagnosztizálására.

A kormányzati oldalon azt írták: az omikron esetében a variáns által okozott fertőzés súlyosságára és az általa kiváltott immunválaszra vonatkozó ismeretek folyamatosan bővülnek. Az omikron által érintett országok járványügyi adataiból már látszik, hogy gyorsabban képes terjedni, mint az eddig domináns delta variáns. Ezt a WHO számszerűsítette is, az omikron duplázódási ideje 1,5-3 nap. A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma - fejtették ki, megjegyezve: ebben időszakonként és országonként is vannak eltérések, de a 3 nap alatti átlag nagyon gyorsnak számít.

Azt is hangsúlyozták, hogy az omikron variáns esetén nagyszámú mutáció tapasztalható a vírusban, mely nagy mértékben érinti az úgynevezett tüskeproteint. Ez - mint fogalmaztak - aggodalomra ad okot, mivel felmerül, hogy a korábbi fertőzés vagy az oltások által kiváltott immunválasz védő hatása csökken.

A kormányzati honlapon azt írták: még mindig korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az omikron klinikai súlyosságáról. Az Európai Unióban jelentett esetek között jelentős a tünetmentesek aránya. Súlyos állapot, kórházi kezelés szükségessége vagy haláleset nagyon ritkán fordult elő. Ehhez hozzátartozik, hogy az első esetek - ahogy más variánsnál is - jellemzően az utazóknál, aktív dolgozóknál és rokonaiknál, barátaiknál fordul elő. Ők alapvetően a fiatalabb, egészséges, komoly alapbetegséggel nem rendelkező lakosságcsoportot jelentik.

Az ismert, hogy a Hong Kong-i Egyetem kutatói szerint az omikron variáns 70-szer gyorsabban szaporodik a hörgőkben, mint a delta és az eredeti vírus, de 10-szer lassabban a tüdőben, mint az eredeti vírus. Ez magyarázhatja a nagyobb fertőzőképességet és a betegség kevésbé súlyos kimenetelét - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink