Belföld

Gyurcsányék már szívesen befognák Márki-Zay száját

Feleannyi aláírást sem gyűjtöttek eddig népszavazási kezdeményezésükhöz az ellenzéki pártok, mint amennyit december végére ígértek

Csak bizonyos kérdéseket volt szabad feltenni az egyesült baloldal tegnapi sajtótájékoztatóján, illetve igyekeztek „lekeverni” Márki-Zayt, kevés sikerrel. Közös miniszterelnök-jelöltjük azt mondta, igazi polgári kormányt alakítana – miközben kiderült, Gyurcsány még külön frakciót sem engedélyez „kapitányának”, tehát ennyit az ellenzékváltásról.

Gyurcsányék már szívesen befognák Márki-Zay száját
Kényszeredett mosolyok a súlytalan kirakatember mögött
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

„Gesztus az egységért. Akkor most vége a belső vitáknak, egy számít: egységben Magyarországért” – szögezte le ünnepélyesen Facebook-oldalán Márki-Zay Péter tegnap reggel, majd ezt prezentálandó közös sajtótájékoztatót tartott a Nyugati pályaudvar előtti téren a hat baloldali párt képviselőivel. A sajtóesemény meglehetősen bizarr volt, a videóközvetítés kezdetén hallatszik, amint Márki-Zay újságírói kérdésre ismét azt fejtegeti, hogy a Fidesz hogyan pusztítja a magyar társadalmat, majd megkezdődik a tulajdonképpeni tájékoztató.

Ezen Karácsony Gergely büszkén bejelenti, hogy csaknem százezer aláírást gyűjtöttek eddig – miközben korábban határozottan állította, hogy még 2021-ben meglesz a szükséges kétszázezer szignó –, majd következik Gyurcsányné Dobrev Klára, aki megjegyzi: „valószínűleg mi, DK-sok az elsők között voltunk, akik aláírták az íveket”, és reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki összefogás győzelmet arat „ jövő áprilisban” (!)…

Végül a közös miniszterelnökjelölt is szót kap, aki az ország zuhanásszerű lecsúszásáról, valamint ezeréves történetünk legkorruptabb kormányáról beszél, és kijelenti, hogy ők majd „igazi polgári kormányt” alakítanak – a háttérben a baloldali pártok képviselői ezen fanyalogva mosolyognak. Kitér az aláírásgyűjtés céljára is, a mögötte szurkoló „összefogás” pedig igazi egységben lélegzik fel, amikor ezúttal sikerül elsőre eltalálnia, hány hónapra akarják emelni az álláskeresési járadék időtartamát.

A leggroteszkebb momentum, amikor bejelentik, hogy kizárólag az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni. Emlékezetes, Karácsony Gergely nemrég még azt hangoztatta: „Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol az újságírók szabadon kérdezhetnek.”

Márki-Zay Péter jelzi, hogy ő szívesen válaszolna bármilyen kérdésre, azonban megtiltották neki. Mindazonáltal felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy álljon ki vele „egy nyílt vitára”. Egyébként az engedélyezett kérdésekre sem tudnak választ adni: azt például, hogyan oszlanak meg az aláírások a pártok között, Kunhalmi Ágnes szerint nem lehet megmondani, mivel „közösen gyűjtik”. (Csakhogy a pártoknak külön-külön ívei vannak – a szerk.)

Gyurcsány Ferenc természetesen nem jelent meg, holott nyilvánvaló, ki irányítja az egyesült baloldalt – kedden Márki-Zay is elismerte, hogy a DK-elnök le tudná őt váltani, bár nem tart tőle, hogy ez bekövetkezik, azonban mint fogalmazott: „azt, hogy ki a kapitány, azt ő mondja meg”.

Eközben az Atv.hu úgy értesült, az ellenzéki pártok vezetői napokon belül hivatalosan is közölni fogják Márki-Zay Péterrel, ne számítson rá, hogy saját frakciója lesz az új Országgyűlésben. Igaz, ez már világos lett akkor, amikor Jakab Péter az Alfahírnek adott interjúban közölte: a Jobbik nem támogatja a Márki-Zay által igényelt „hetedik frakció” létrehozását. A Jobbik vétója önmagában elég lenne ahhoz, hogy ne legyen MZP-frakció, hiszen annak megalapításáról csak konszenzussal dönthetne a hat párt – mutatott rá az Atv. Felidézték ugyanakkor, hogy Gyurcsány hétfőn azt írta: „vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel”.

Tehát személycseréről egyelőre nincs szó, csak a „kapitány” mozgásterét szűkítik. A Hvg így értékelt: Márki-Zay ellenzékváltásának vége, elvesztette az előválasztást követő meccset a pártokkal szemben. Az Atv Egyenes beszéd című műsorában pedig Márki-Zay azt mondta, már „elengedte” a hetedik frakció tervét, miután a pártok „emelt hangon” jelezték neki tiltakozásukat. Deák Dániel elemző közösségi oldalán megállapította: a baloldali pártok Gyurcsány akaratának megfele­lően eldöntötték, nem engednek saját frakciót Márki-Zaynak, aki így papíron is csupán egy súlytalan kirakatember.

Az Egyenes beszédben a kormányfőjelölt beszámolt arról, hogy beszélt Jakab Péterrel, aki azelőtt éles kritikával illette fejtegetéseit a fideszes idősek covid általi „megtizedeléséről” (valójában Jakab lehülyézte Márki-Zayt – a szerk.), és elmondta a Jobbik-elnöknek: „mennyivel jobban örültem volna, ha arról beszél, a Fidesz hogyan pusztítja a nyugdíjasokat”. Ekkor a műsorvezető kénytelen volt megjegyezni, hogy Márki-Zay Péter véleménye nem tükrözi az ATV álláspontját, így az esetleges per elé is Márki-Zay néz. Valószínűleg helyesen is tette, ugyanis a politikus további hajmeresztő állításokat tett, mint például hogy „ha Orbán Viktor hatalomban marad, akkor kizavarják a nagy szupermarketláncokat az országból, hogy csak a Fidesznél lehessen vásárolni”, valamint „újra olyan gyógyszereket fognak beadatni az embereknek, amik teljesen hatástalanok”.

A Fidesz közleményben hangsúlyozta: a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének egyetlen dolga lenne, hogy nagyon gyorsan bocsánatot kérjen az idős emberektől. Embertelen és szégyen, hogy nyíltan arról beszél, az idős szavazók halálával neki és a baloldalnak nő az esélye a hatalom megszerzé­sére – hangsúlyozták.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány a baloldal főnöke

ĀA bukott miniszterelnök állítja össze a listát, nem Márki-Zay - A mester nem engedi bábjának a hetedik frakciót