Belföld

Elképesztő módon megtollasodott a Gyurcsány-fióka

Nem a Lázár Houses a Mártha-birodalom egyetlen ékköve, a közművezér egy részvénytársaság révén tulajdonolja és irányítja a több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is

Legalább ötvenmilliárdos ingatlanbirodalmat rejteget lapértesülések szerint a fővárosi közműcégek csúcsvezetője egy „díszletcégben”, azonban kinevezésekor nyolc telephelyet felszámolt és eltüntetett a cégnyilvántartásból.

A Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely által ajnározott Mártha Imre, a fővárosi közműholding vezetője sokmilliárdos vagyont halmozott fel az elmúlt években – írta meg a Magyar Nemzet. A laphoz eljuttatott dokumentumok alapján a megkérdezett szakértők ötven-hatvan milliárd forintra becsülik a Gyurcsány-fiókának gúnyolt cégvezér titokban összeszedett vagyonát. Viszonyításul: a tavaly novemberi nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium kifizetése 250 milliárd forint pluszkiadást, míg a januári nyugdíjemelés éves szinten nyolcvanmilliárd forintot jelent.

A fővárosi közterületfenntartók, a Főtáv, a temetkezési, a kertészeti vállalat és a kéményseprők csúcsvezére ellen korábban három büntetőeljárás indult, még abban az időben, amikor Gyurcsány Ferenc jóvoltából a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója volt. A lap szerint ekkoriban kezdődött és most, a Fővárosi Közműholding révén folytatódott a vagyon felhalmozása.

Amint azt lapunk is megírta, Mártha Imre ellen három ügyben indult büntetőeljárás: az egyik a Magyar Villamos Művek székházának aránytalanul drágán történt megvásárlása, a másik egy szélerőműpark körüli milliárdos ügyletek, a harmadik egy szerbiai nagyberuházással kapcsolatos üzleti tevékenység miatt. A rendőrségi nyomozást azonban ismeretlen okok miatt megszüntették. A lap úgy tudja, ezek a bűncselekmények a különböző nyomozati lépések miatt még nem évültek el.
A dokumentumok szerint mindaz, amit eddig láthattunk Mártha Imre vagyonából, beleértve a legalább kétmilliárdot érő Prisztás-villát, csupán a jéghegy csúcsa. Mártha ugyanis sokmilliárdos ingatlanvagyont rejtett el egy általa irányított, a közvetlen családtagjaiból álló cégbe, a Lázár Housesba.

Az állítólag ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégnek nincs semmilyen elérhető referenciája, nem látszik tényleges tevékenységének a nyoma. Szakértők úgy gondolják, hogy egy, a hatalmas ingatlanvagyon elrejtésére szolgáló díszletcégről van szó. Az elérhető cégiratok szerint legalább harminc nagy értékű ingatlan van a cég tulajdonában, több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás, továbbá több tucat vidéki ingatlan. Szinte napra pontosan akkor, amikor Karácsony Gergely kinevezte Mártha Imrét a legfontosabb budapesti közműcégek élére, az általa irányított családi ingatlanbirodalom egyik napról a másikra nyolc telephelyet számolt fel és tüntetett el a cégnyilvántartásból. Mintha nyomokat akartak volna nehezen felderíthetővé tenni.

Nem a Lázár Houses a Mártha-birodalom egyetlen ékköve. A közművezér egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is. A budapesti közműszolgáltató cégek vezetőjének van egy alsóörsi villája is, amely a becslések szerint legalább háromszázmilliót érhet.

Kapcsolódó írásaink