Belföld

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja szerint az új megbetegedéseknek több mint a tizenegy százalékáért már az omikron variáns a felelős

Folytatódnak az oltási akciók januárban: csütörtök-péntek délután, valamint szombaton egész nap lehet kérni a koronavírus elleni védőoltást.

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma
A 12–17 éves korosztály harmadik oltására is lehet már időpontot foglalni
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A beoltottak száma 6 268 108, közülük 5 986 342-en a második, 3 184 580-an pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap. Hétfőn 2429 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 83 beteg. A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 100 247-re csökkent, kórházban 3335 főt ápolnak, közülük 316-an vannak lélegeztetőgépen. Hozzátették: január 6. és 8. között újabb oltási akció lesz, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül lehet oltásra menni, és már a 12–17 éves kamaszok harmadik oltásához is lehet időpontot foglalni az interneten.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon. Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál, ehhez kedden újabb 48 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett.

György István, az oltási munkacsoport vezetője sajtótájékoztatón elmondta, újabb oltási akció indul januárban: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton várják az oltakozókat. Az akcióban előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrá­cióval lehet részt venni 101 kórházi oltóponton és további 115 járási helyszínen, ahol mind az öt típusú vakcina elérhető lesz.

Kiemelte: a háziorvosokat is arra kérik, hogy januárban a rendelési idejűkön kívül legalább egy péntek délután és egy szombaton tartsanak oltási napot. A korábbi, három hetes oltási akció során végül több mint 1,4 millió vakcinát adtak be.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legújabb vizsgálatai szerint 2021 utolsó hetében „enyhén emelkedő tendencia látható a szennyvíz minták átlagos SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációjában”. Közölték azt is: az NNK laboratóriuma a variánsokat vizsgáló humán minták alapján megállapította, hogy Magyarországon az új fertőzések több mint 11 százalékáért az omikron mutáció a felelős.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa az M1 csatornán elmondta, az NNK referencialaborjában is találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó is kimutatható volt. Arra a kérdésre, hogy ez okozhat-e súlyos megbetegedést, azt válaszolta, mindkettő tud önmagában súlyos megbetegedést okozni, de főleg az oltatlanoknál. Egy amerikai tanulmányra hivatkozva azt mondta, azok között, akik bekerültek a kórházba és kettős fertőzésük volt, nagyobb eséllyel fordultak elő légzési problémák, mint aki az influen­za vagy a koronavírus ellen be volt oltva. Megjegyezte: az NNK laboratóriumában az influenzagyanú miatt bekerülő mintákat automatikusan megnézik koronavírusra is.

Kapcsolódó írásaink