Belföld

Nyolcvan tanút hallgatnak meg Czeglédyék büntetőperében

Lényegében kizárt, hogy még a parlamenti választások előtt ítélet szülessen Gyurcsány költségvetési és gazdasági csalás elkövetésével vádolt barátjának ügyében

Január 19-én és 20-án két tárgyalási nappal folytatódik a DK – ügyvédként felfüggesztett – jogi képviselőjének, Czeglédy Csabának és húsz társának büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken – értesült lapunk. Az ügyben még nyolcvan tanút hallgatnak meg, így a választások előtt nem várható elsőfokú ítélet.

Nyolcvan tanút hallgatnak meg Czeglédyék büntetőperében
Szövetségben. Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc
Fotó: Facebook

A hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással, valamint gazdasági csalással is vádolt Czeglédy Csaba és társai ügyében január végére tűzött ki két tárgyalási napot az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék büntetőtanácsa. Sárközy Szabolcstól, a bíróság szóvivőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a másod- és a kilencedrendű vádlott – akiket már korábban kihallgattak – jelezte, hogy újra vallomást kíván tenni, őket hallgatják meg. Elvben ez a vádlottak kihallgatásának a befejezését is jelenti, ezt követően februártól – pontos időpontok még nincsenek – elkezdődhet a bíróság által idézett nyolcvan tanú kihallgatása. Ez azt jelenti, hogy lényegében kizárt, hogy a bíróság az országgyűlési választások előtt ítéletet hirdessen.

A büntetőeljárást eredetileg a Szegedi Törvényszék kezdte meg, és hét vádlott esetében – akik egyezséget kötöttek a vádhatósággal – már jogerős ítélet is született, a vádlottakat másféltől három és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. Ezt követően a Szegedi Törvényszék büntetőbírái elfogultságot jelentettek be, így az eljárás Kecskeméten folytatódott, ahol lényegében befejeződött a bizonyítási eljárás első szakasza, a vádlottak kihallgatása, az említett két, ja­nuárban ismételten megjelenő vádlott kivételével. Egyikük, a másodrendű vádlott a Human Operator Zrt. könyvelési részlegének a vezetője, míg a másik az Idehaza Iskolaszövetkezet elnöke volt.

„Azt sem tudtam, hogy mit takar az engedményezés. Utólag belátom, hogy nekem sem kellett volna mindent ráhagyni a Human Operator Zrt. vezetőire, akik visszaéltek a bizalmammal, a munkámmal, a nevemmel, díszletként használt engem Czeglédy Csaba és Tánczos Andrea” – ismertette a bíró a kilencedrendű vádlottnak a nyomozás során tett vallomását. Mindezt az iskolaszövetkezeti elnök nem a költségvetési, hanem a DK ügyvédjének gazdasági csalás vádjában folytatott ügyében mondta.

Mint ismert, Gyurcsány ügyvédjét és húsz társát hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalás vádjával állították bíróság elé. Czeglédy a Human Operator Zrt. igazgatósági elnökeként egy olyan bűnszervezetet épített fel, amelynek csúcsán a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, főként diákmunkaerő foglalkoztatására szakosodott munkaközvetítő cég állt, középső szintjén a Human Operator leányvállalatai, a számlázási lánc harmadik szintjén pedig fiktíven működő diákszövetkezetek álltak.

A kilencedrendű vádlott, M. Zoltán a középső szinten témavezető volt a munkaközvetítő cégnél, az alsó szinten pedig az Idehaza Iskolaszövetkezet és egy felnőtteket foglalkoztató szociális szövetkezet elnöke is volt, ám a szövetkezet igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait nem ismerte. Czeglédyék ezeket a személyeket, akik a nevüket adták a látszatszövetkezetekhez, zsebből fizették, és ugyancsak kapott pénzt zsebből M. Zoltán, aki fellázadt e helyzet ellen, és akkor a hivatalos fizetését a zrt.-nél a duplájára emelték.

M. Zoltán egyike volt azoknak a vádlottaknak, akik korábban beismerték a bűncselekmény elkövetését, a vádhatósággal vádalkut, jogi nevén egyezséget kötöttek. Eszerint M. Zoltánnal például három év három hónap börtönbüntetésben egyezett ki az ügyészség, ám a vádlott visszavonta vallomásának azt a részét, amelyben saját bűnösségét is elismerte, egyúttal megerősítette, hogy a bűnszervezet teljes körű irányítója Czeglédy Csaba és a harmadrendű vádlott, T. Andrea volt.

Abszurd összeesküvés-elmélet a baloldal ügyvédjétől

Czeglédy Csaba tegnap azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Facebook-oldalán abszurd módon azt sejtette: a magyar kormánynak köze lehet Homonnay Gergely halálához. „Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt” – állította Czeglédy. Az Ördög ügyvédjére hajazó vádaskodással szemben az eddigi információk egészen más képet festenek a baloldali influenszer, blogger, DK-aktivista haláláról.

Homonnay az utóbbi időben Rómában élt, lapinformációk szerint a múlt szombaton hajnali 5 órakor ment be a Bananon nevű klubba, amely „meleg körökben igazodási pontnak számít”. Nem egyedül érkezett, hanem egy férfival, akitől azután különváltak, Homonnay az újévi koccintás után lement a törökfürdőbe, ahová csak tagok léphetnek be. Délben, amikor a klub tulajdonosai hívták a mentőket, még élt, de nehezen lélegzett, és nem volt eszméleténél.

Az újraélesztésére vonatkozó próbálkozások kudarccal végződtek. A cikkek szerint Homonnay holmija között egyelőre beazonosítatlan port és folyadékot is találtak, és arról is írtak: aki a klubban ismerte őt, az tudhatta, hogy gyakran használt GHB-t (Ginát), amit igen könnyű túladagolni.
(KCs)

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsányék nekiestek Karácsonynak

ĀA főpolgármester sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától – sietett Czeglédy Csaba Gyurcsányné védelmére, mivel szerinte Márki-Zay esetleges visszalépése Dobrev legyőzését szolgálná