Belföld

Gyurcsány kiállt a „kapitány” mellett, a DK megosztott

Aki saját politikai hasznát honfitársai halálától várja, az nem pusztán embertelen, hanem alkalmatlan bármilyen közösség képviseletére – reagált Márki-Zay szavaira Kocsis Máté

Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel – szögezte le tegnap reggel Gyurcsány Ferenc, követői azonban igencsak megosztottak, sokan azzal biztatják egymást: baloldali győzelem esetén végül úgyis Gyurcsányné Dobrev Klára vagy a férje kerül a miniszterelnöki székbe. „Legyen kormányváltás bármi áron, aztán szép lassan lehet egyengetni utunkat de már a f…sz nélkül” – összegzett egy hozzászóló.

Gyurcsány kiállt a „kapitány” mellett, a DK megosztott
Kocsis Máté: Láthatóan alakul a nemzeti egység a baloldal vállalhatatlan politikusaival szemben - Volner János: Túl sok hasonló dobása már nem lehet Márki-Zaynak, a DK-elnök le fogja szedni a sakktábláról
Fotó: MH/Purger Tamás, Hegedüs Róber

Egyre nagyobb hullámokat vetnek Márki-Zay Péternek a fideszes nyugdíjasok halálára vonatkozó kijelentései. Beszámoltunk róla, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje újévi köszöntőjében arról beszélt: apad a kormánypárti szavazótábor, mert „a covid miatt megtizedelt időskorú lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre”. Szokásos vasárnap esti bejelentkezésében ezt még meg is fejelte azzal, hogy leszögezte, „száraz tény”: többen haltak meg az idősek közül covidban, és az is tény szerinte, hogy az idősek között több a Fidesz-szavazó.

Már a hétvégén sokan fejezték ki megdöbbenésüket az álkonzervatív politikus szavain, még az Amerikai Népszava is lemondásra szólította fel a „zavaros gondolkodású, de önmagával tökéletesen elégedett amatőr idiótát”, mondván, a jelölt nem csak önmagát járatja le, hanem mindazokat, akiket képvisel, így lenullázza a baloldal választási esélyeit.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tegnapi posztjában megállapította: „Aki saját politikai hasznát, választási esélyeinek növekedését bármi módon honfitársai halálából eredezteti, netán attól várja, az nem pusztán embertelen, hanem alkalmatlan bármilyen közösség képviseletére. Ami a baloldal miniszterelnök-jelöltjétől elhangzott, az már olyan mélyen van, hogy nincsenek rá szavak” – közölte a frakcióvezető.

Hozzáfűzte: – „Egyetlen dologra volt jó ez a kijelentés: szemmel láthatóan alakul a nemzeti egység a baloldal vállalhatatlan politikusaival szemben. Szeretettel látjuk tehát a Gyurcsányból és ebből az ámokfutóból kiábrándult embereket is. Együtt sikerülni fog” – írta Kocsis Máté.

Volner János sajtótájékoztatóján azt mondta, a baloldal már többször bizonyította a koronavírus-járvány alatt, hogy akár emberek halálának árán is hatalomra tör. Mostanra egyértelművé vált, hogy Márki-Zay Pétert már a saját táborán belül is „úgy utálják, mint varjú a rohadt tököt” – fogalmazott a Volner Párt elnöke, aki szerint Márki-Zaynak túl sok hasonló dobása már nem lehet, Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek el fog fogyni a türelme, és „le fogja szedni” őt a sakktábláról ugyanúgy, ahogy megtette ezt Karácsony Gergellyel az előválasztási kampányban.

Gyurcsány azonban egyelőre határozottan kiállt „kapitánya” mellett. „Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel” – szögezte le Facebook-oldalán a bukott miniszterelnök. Hozzátette: „Tudom, hogy innen vagy onnan nézve, mindenkinek lehet megjegyzése. De ezek egy pont után nem fontosak. És eljött ez a pont.”

Követői közül azonban sokan nem értettek egyet ezzel, volt, aki egyszerűen közölte: „Nem kérjük MZP-t”, más szerint „Márki-Zay Péterrel egyenes út a vesztéshez”, többen pedig részletesen is kifejtették, miért nem tetszik nekik a jelölt, például „Ferenc tessék figyelmezetni Márky Z., hogy a túlbuzgó, öntelt kommunikációját vegye szólidabra, már igy is sok »kis« embert megsértett és ezt nem lehet csak úgy vissza csinálni, mert az emberek nem felejtenek. Amúgy pedig, hajrá Klára”.

Egyébként a hozzászólók igen nagy része érzékeltette, hogy Márki-Zaynál szívesebben látná Gyurcsányné Dobrev Klárát a baloldal közös kormányfőjelöltjeként – „Csakis Klára asszony ez nem kérdés” –, sőt úgy tűnik, elterjedt vízió, hogy végül majd ő – vagy a férje – kerül a miniszterelnöki székbe ellenzéki győzelem esetén. Valaki ezt így fogalmazta meg: „Azt mondom nincs más alternatíva, el kell fogadni azt ami van, most az lebegjen a szemünk előtt, hogy célt érjünk legyen kormányváltás a rezsim bukjon bármi áron, aztán szép lassan lehet egyengetni utunkat de már a f…sz nélkül.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom