Belföld

Visszapillantó

Nyolc napon át tartott szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten, amelyre 83 országból érkeztek zarándokok hazánkba.

Visszapillantó
Fotó: MH/Purger Tamás

Az eseménynek szinte minden programja telt házas volt: naponta több mint ötezer érdeklődőt vonzottak a Hungexpón rendezett előadások, amelyek főszereplői egyházi és világi vendégek voltak, köztük bíborosok, keleti keresztény vezetők vagy éppen Áder János köztársasági elnök. A programsorozat Hősök terén zajló nyitó és záró szentmiséje mellett hatalmas tömeg érdeklődésére tartott számot a Forráspont Ifjúsági est, amelyen tizenháromezer fiatal vett részt, valamint a margitszigeti családi nap és a Kossuth tértől a Hősök teréig tartó, eucharisztikus, gyertyás körmenet – utóbbi kétségkívül a leglátványosabb programelemek egyike lett.

A kongresszus csúcspontját minden résztvevő a pápalátogatásban határozta meg. Ismert, hogy Ferenc pápa szeptember 12-én, vasárnap érkezett néhány órára Magyarországra. A Szentatya állami és egyházi vezetőkkel találkozott, majd a statio orbis szentmisén lezárta a kongresszust. Százezres tömeg előtt mondott homíliájában azt hangsúlyozta, az eucharisztia azért van előttünk, hogy emlékeztessen bennünket, kicsoda Isten, de szólt arról is, hogy a Jézussal való találkozás példaképeiként tekint az államalapító Szent Istvánra és Árpád-házi Szent Erzsébetre.

Ferenc pápa
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A misét követően, az Úrangyala imádság előtt köszönetet mondott a „nagy magyar keresztény családnak, amelyet szeretnék magamhoz ölelni különböző rítusaival, történelmével, a katolikus és más felekezetekhez tartozó testvérekkel, akik valamennyien a teljes egység irányába haladunk”. A résztvevők számára azt kívánta, legyen a kereszt a híd a múlt és a jövő között. A missziós keresztre utalva arra buzdított, hogy a hívők életükkel hirdessék az evangéliumot, amely megszabadít, hirdessék annak jó hírét, hogy Isten végtelenül gyöngéden szeret minden embert, mert a mai szeretetre éhes világban ez az a táplálék, amelyre mindenki vágyik.

Áldásában kiemelte a gyermekeket és a fiatalokat, az időseket és a betegeket, a szegényeket és a kirekesztetteket. Beszéde végén a Himnusz szavaival, magyar nyelven búcsúzott: „Veletek és értetek mondom: Isten, áldd meg a magyart!” A pápa végig derűs, jó hangulatban volt, ezt utólag több résztvevő is megemlítette. Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora, aki kísérője és tolmácsa volt Ferenc pápának Budapesten, korábban lapunknak azt mondta: a Szentatya nagyon komolyan vette a hivatalos találkozások témáit – a teremtésvédelmet, a család védelmét és a kultúrák találkozásának lehetőségét –, hiszen azok számára is fontosak. Ismert, hogy Ferenc pápa szeptember óta többször is mondta: szívesen visszatérne Magyarországra.

Ferenc pápa
Ferenc pápa
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ezzel kapcsolatban októberben, egy argentin lapnak nyilatkozott először úgy, hogy egy kongói és egy magyarországi látogatás is szóba jöhet a jövőben, majd pedig két hete, december közepén megerősítette ezt. Utóbbiról Hortobágyi Cirill pannonhalmi bencés főapát számolt be az MTI-nek: „Ferenc pápa azt mondta nekünk magyarul, hogy »Isten hozott«„, majd emlékeztette őt, hogy a kongresszus után úgy nyilatkozott, megérintette a találkozás a magyarokkal, és szívesen tenne lelkipásztori látogatást Magyarországra. „Mondtam neki, hogy nagyon várjuk, erre Ferenc pápa azt válaszolta: »El fogok jönni«” – idézte föl Hortobágyi Cirill. A szeptember 5–12. között Budapesten zajló Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek úgy értékelte, a szervezés legfontosabb tapasztalata az volt: „nem mi csináltuk”. „Rengeteg ember fáradozott érte, mégsem emberi munka eredménye volt” – mondta, hozzátéve: ez volt a kongresszus célja, hogy „megérezzük a világban működő Isten ellenállhatatlan, szelíd erejét”.

Ferenc pápa
Fotó: MH/Purger Tamás

Kapcsolódó írásaink