Belföld

Várakozáson felüli volt az érdeklődés a kongresszus iránt

Csaknem ötvenezer diák tanulhat már idén a katolikus tankönyvekből – tájékoztatta lapunkat Tóth Tamás

Az összetartozás jeleként a határon túli egyházmegyék saját ünnepei is megtalálhatók majd a Római Misekönyv legújabb magyar nyelvű kiadásában, amelyet az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció augusztusban hagyott jóvá – mondta Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára csütörtökön, a testület őszi rendes ülését követő sajtótájékoztatóján.

Várakozáson felüli volt az érdeklődés a kongresszus iránt
Tóth Tamás
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ezt a kezdeményezést a környező országok püspöki konferenciái is egyöntetűen támogatták. Beszámolt arról is, hogy az idén elkészült katolikus tankönyvekhez tartozó digitális felület már elérhető a Kattan.hu honlapon, amelyre hamarosan római, illetve görögkatolikus hittankönyv-sorozat is felkerül. Ezzel kapcsolatban a lapunknak adott interjúban utóbb elárulta: idéntől 9–10. osztályos tankönyv rendelhető történelemből és irodalomból, ezeket jelenleg 48 977 diák részére igényelték.

A fölajánlott szja egy százalékokról szólva Tóth Tamás megerősítette: míg 2019-ben 712 ezer fő jelölte meg kedvezményezettként a katolikus egyházat, addig 2020-ra ez a szám 740 ezer fő fölé nőtt. Az MKPK köszönetét fejezi ki minden felajánló számára.

Az egy hónappal ezelőtti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Tóth Tamás szerint különleges lehetőség volt arra, hogy a katolikusok tanúságot tegyenek a hitükről, és kifejezzék egységüket egymással és Rómával. A gyertyás körmeneten részt vevő tömegről szólva elmondta: ennek emlékéből és lendületéből mindannyian erőt meríthetünk a hétköznapokra, az egyházmegyékben és egyházközségekben folytatandó munkához.

Véleménye szerint a pandémiához képest kifejezetten nagy, várakozáson felüli létszámban érkeztek látogatók az eseményre. A hazánkba érkező külföldiek számára meghatározó élmény és tapasztalat, hogy milyen jól együtt tudnak működni a különböző egyházi és állami szervezetek, akik az eseményeket koordinálták – mondta, hozzátéve: ez sokak számára meglepetés volt. „Úgy gondolom, sikeresen meg tudtuk mutatni azt, hogy kik vagyunk valójában mi, magyarok és magyar katolikusok” – mondta Tóth Tamás.

Kapcsolódó írásaink